Sreda 13.03.2013.
21:35
B92

Ko je Horhe Mario Bergoljo?

Horhe Mario Bergoljo postao papa Franja I
 

Novi papa, 266. po redu, prvi je koji je uzeo ime Franja (Fransis) i prvi je jezuit u Svetoj stolici.

Bergoljo je Argentinac italijanskog porekla, rođen 17. decembra 1936. godine u Buenos Ajresu, diplomirao je na Teološkom fakultetu u San Migelu. Ceo život je proveo u rodnoj Argentini, gde je predavao i radio na širenju vere. Redu jezuita pristupio je 1969. godine.

Papa Jovan Pavle II imenovao ga je za kardinala 2001. godine. Ima četvoro braće i sestara, sin je italijanskih imigranata, otac mu je bio radnik na železnici. Osim maternjeg španskog govori italijanski i nemački jezik.

Poznat je kao sveštenik koji je pokazao izrazito dobar osećaj za "vruće teme", a smatra se i jednim od većih inovatora u svojoj zemlji i mnogo je doprineo modernizaciji inače veoma konzervativne argentinske crkve.

Bergolja krasi izuzetna skromnost i poznat je po povučenom životu, zbog čega je možda i izabrao ime sveca iz 12. veka, koji je živeo asketskim načinom života i bio potpuno posvećen delima milosrđa.

"Njegova reputacija skromnosti i jednostavnosti života najbolje je predstavljena činjenicom da 'princ crkve' bira da živi u skromnom stančiću umesto u palati koja mu kao nadbiskupu Bueons Ajresa pripada. Umesto da ga šofer vozi na posao, on u svoju crkvu ide gradskim autobusom, a uvek sam kuva skromna jela za sebe", navode agencije.

Ima brojne sledbenike i zbog praktičnog pristupa problemima i zbog angažmana u borbi protiv siromaštva. Kada je imenovan za kardinala nagovorio je stotine Argentinaca koji su želeli da dođu na svečanost i proslavu u Rim da novac umesto za avionske karte poklone siromašnima.

Bergoljo je na konklavama u Vatikanu 2005. godine prema navodima medija bio drugoplasirani, odmah iza tada izabranog pape Benedikta XVI, što nikada nije potvrđeno. Ipak, ovogodišnji brzi izbor novog poglavara Rimokatoličke crkve ide u prilog tim tvrdnjama.

Iako su mu analitičari i kladionice davali male šanse (čuveni Pedi pauer je isplaćivao 33 funte za jednu uloženu na njegov izbor) neke agencije su ga smatrale favoritom iz senke baš zbog toga što se smatra da je Vatikanu potreban neko ko će uneti novine.

O tome šta bi Bergoljo mogao da učini govore i sledeći njegovi stavovi i detalji iz karijere:

1.veruje u kontracepciju, zbog borbe protiv širenja bolesti
2.otvoren je za dijalog sa drugim verama
3.nema iza sebe teret bilo kakvih seks skandala koji su tresli Rimokatoličku crkvu
4.veruje se da bi reforma kurije bila na vrhu njegove liste prioriteta

5. Iako je liberalnih shvatanja, oštro se protivio odluci vlasti da 2010. godine odobri istopolne brakove u Argentini ističući da deca zaslužuju da ih podižu i obrazuju otac i majka.

2024 © - Vesti online