Sreda 13.03.2013.
22:41
pressonline.rs

Promena pravila na Evrosongu - isto vrede bodovi i žirija i publike

Srbiju će na Evrosongu 2013. predstavljati "Moje tri": Sara Jovanović, Nevena Božović i Mirna Radulović (sleva)
 

Od sada će svaka pesma biti bodovana, a izvođači će se pođednako boriti za naklonost i žirija i publike. Drugim rečima, uticaj komšijskog glasanja, koji je do sada bitno popravljao plasmane zemalja iz bivših SFRJ i ŠSR, biće ubuduće znatno smanjen.


Do prošle godine, praksa je bila da se na osnovu mišljenja stručnog žirija i, odvojeno, glasova publike, bodovi dodeljuju samo za 10 najboljih pesama. To jest, na osnovu mišljenja žirija 10 najboljih pesama dobijalo bi bodove 12, 10... 1 bod. Ista procedura se ponavljala na osnovu glasova publike. Kompozicija koja bi dobila najviše bodova žirija i publike na kraju bi uživo u programu dobila 12 bodova.


Od ove godine, žiri će na osnovu ospstvenog mišljenja rangirati sve pesme (osim onih iz sopstvenih država) od najbolje do najlošije. Ista procedura se ponavlja i za glasove publike. Redna mesta se zatim sabiraju i 12 bodova dobija zemlja s najmanjim zbirom.


Nije jasno? Ovo primera da razjasnimo:


Recimo da je po starom sistemu glasanja Srbija bila najbolja po glasovima publike, ali poslednja po glasovima žirija. Dok je država B bila 11. i po mišljenju žirija i po glasovima publike.


Tada je konačan rezultat izgledao ovako:

* Srbija: 12 bodova (od publike) + 0 bodova (od žirija) = ukupno 12 bodova.

* Država B: 0 bodova (od publike, jer je tek 11. po broju glasova, a samo je prvih 10. dobijalo bodove) + 0 bodova (od žirija, po istom principu kao i s publikom) = ukupno 0 bodova.


To znači da je Srbija po starom sistemu samo na osnovu glasova publike bila bolje rangirana od države B , iako je država B dobila podjednake "simpatije" i publike i žirija.


Prema novom sistemu glasanja, rezultati će biti drugačiji:


* Srbija: 1. mesto (po glasovima publike) + 25. mesto (po žiriju) = ukupno 26. mesto.

* Država B: 11. mesto (po publici) + 11. mesto (po žiriju) = ukupno 22. mesto.


Budući da je u novom sistemu bolje rangirana pesma s manjim zbirom, država B će biti bolje plasirana od Srbije. Našim devojkama Mirni, Sari i Neveni, dakle, ostaje da se pođednako izbore i za glasove publike i za glasove žirija, kako bi na kraju bile dobro plasirane u Malmeu.

2024 © - Vesti online