Sreda 13.03.2013.
18:21
B92

Kako Vatikan čuva svoju najveću tajnu?

Trg svetog Petra u Rimu
 

Bezbednost je na prvom mestu u trenutku kada prinčevi crkve sa svojim crvenim šeširima u Rimu biraju naslednika pape Benedikta.

Reč "konklava“ znači "sa ključem“ na italijanskom i izvedena je iz latinskog termina koji se odnosi na sobu koja može biti zaključana. Međutim, zatvorena vrata više nisu dovoljna u 21. veku kako bi se sačuvala tajna.

Tajni pakt

Svaki kardinal dužan je da se zakune na ćutanje kada uđe u Sikstinsku kapelu. Svako ko prekrši pravila, uključujući i časne sestre, doktore i asistente, automatski će biti ekskomuniciran iz crkve. Ovakve mere bezbednosti i strah od curenja informacija nisu bez razloga. Pred sam početak izbora, kardinali su novinama odavali strateške informacije, najverovatnije informacije koje idu u korist njihovim kandidatima ili temama. Zvaničnici u Vatikanu čak su rekli kardinalima da prekinu da pričaju sa novinarima a u poslednjem trenutuk otkazana je i konferencija za novinare, nakon što su novine u Italiji objavile detaljne informacije o tome šta je govoreno pre početka konklave. Uz sve ove probleme, Vatikan sada mora da misli i na novog neprijatelja – Tviter. Dok je izbor pape u toku, ostaje da se vidi da li su sve ove mere zaista dovoljne da se spreči želja čovečanstva za ekskluzivnom informacijom i da li će vera uspeti da nadjača tehnologiju.

Radnici su pripremili Sikstinsku kapelu postavljanjem lažnog poda preko ukrasnih pločica i instaliranjem brojnih elektronskih sprava koje blokiraju slanje bilo kakvog signala van zidova kapele.

Pre glasanja, vatikanski zvaničnici pretrešće kapelu i kuću u kojoj su smešteni kardinali sa skenerima koji detektuju prisluškivače i skrivene mikrofone.

Prekid komunikacije

Kardinal Tarkisio Bertone zadužen je za tajnost svega što se dešava unutar Sikstinske kapele, a u tome mu pomaže nekoliko asistenata. Njihov posao je beskrajan.

Korišćenje bilo kakvog uređaja koji može da snima ili prenosi glas, slike ili tekst, tokom izbora pape, strogo je zabranjeno i kardinali polažu zakletvu u kojoj se kunu da neće otkriti ništa osim ako im to ne naredi novi papa.

Televizija, radio i sve vesti koje mogu da stignu iz spoljnog sveta strogo su zabranjene. Kardinali ne smeju da komuniciraju sa spoljnim svetom sem ukoliko nemaju posebno odobrenje usled nekog vanrednog slučaja, a sve vreme ih čuva policija Vatikana.

Kapela i prostor oko nje ograđen je a ovlašćeno osoblje mora da prođe kroz detektor metala.

Iznad svih ovih mera bezbednosti nalazi se i molba Vatikana kardinalima da ne otkrivaju informacije i da ne krše pravila konklave.

2024 © - Vesti online