Sreda 28.10.2009.
16:46
Tanjug

Ivanov: Rusija ne isporučuje S-300 Iranu

Prenoseći izjavu Ivanova posle sednice predsedničke komisije za modernizaciju ruske privrede u podmoskovskom mestu Frjazino, ruska agencija Itar-Tass je podsetila da je Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije 22. oktobra potvrdila da Rusija ostvaruje i planira i dalje da ostvaruje vojno-tehničku saradnju sa Iranom „u strogoj saglasnosti sa postojećim zakonodavstvom i svojim međunarodnim obavezama“.

Smatra se da je raketni sistem S-300 jedno od najefikasnijih sredstava zaštite
 


U martu je zvanični predstavnik te službe potvrdio ruskoj državnoj agenciji da je Rusija zaključila pre dve godine ugovor o isporukama tog protivavionskog i protivraketnog odbrambenog sistema, koji se smatra jednim od najefikasnijih sredstava zaštite objekata i baza od udara svih vrsta raketa (između ostalog i balističkih), ali da do sada nisu isporučivani toj zemlji.

“Dalje ispunjavanje ugovora umnogome će zavisiti od međunarodne situacije i odluka rukovodstva zemlje“, rekao je tada sagovornik za Itar-Tass.

Agencija je danas prenela i izjavu neimenovanog ruskog spoljnopolitičkog eksperta da Rusija i dalje polazi od toga da su sankcije Iranu moguće, ako za njihovo uvođenje budu postojale realne osnove.

“Mislim, međutim, da u naredna dva meseca neće biti sankcija“, rekao je taj ekspert, podsećajući da je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev nedavno rekao da je bolje bez sankcija, ali da “ponekad postaju neophodne“.

2024 © - Vesti online