Četvrtak 14.03.2013.
08:00
Žena

Spremite telo za proleće

Vreme je da povedete računa o ishrani i kondiciji, ako ste zapostavili ove segmente u prethodnom periodu
 

- Slatkiše zaboravite, a proizvode od pšeničnog i kukuruznog brašna, kao što su testa i testenine, potrebno je svesti na minimum. Mleko treba piti, ali samo ona od 1,6 do 2,8 odsto mlečne masti. Masne sireve treba potpuno izbaciti iz ishrane i koristiti samo sireve sa 10 do 15 odsto masti - priča nutricionista dr Ljubomir Faf za "Ženu".


Nutricionista objašnjava da je proleće godišnje doba kada treba jesti samo nemasano meso, kao i morsku ribu koja je najveći izvor joda i treba je imati na trpezi tri puta nedeljno.


- Masti su zdrave i obavezne za svaki organizam, ali najviše 10 grama u toku dana. Pored ulja potrebna je i svinjska mast, koja, moram da napomenem, uopšte ne goji, a najviše je potrebna mladim organizmima - kaže Faf.

Šetnja i vežbe u prirodi

Lepi i sunčani dani prosto vas dozivaju da izađete na trčanje kroz šumu ili park, što ujedno pozitivno deluje na ljude koji pate od depresije i nervoze. Vozite bicikl, džogirajte ili samo šetajte u prirodi. Fizička aktivnost u prirodi opušta, drveće i zelenilo daju čišći vazduh, a vežbanje je efikasnije, jer telo dobija više kiseonika.

Veoma je važno da se trudimo da u proleće obogatimo svoju ishranu sa što više sveže ubranog sezonskog zeleniša. Za to možemo koristiti kupus, kelj, kelerabe, karfiol, brokoli. Ali i namirnice iz prethodne sezone, uzgojene na što zdraviji način i pravilno čuvane, ili one tek izvađene iz bašte: cveklu, šargarepu, peršunov list i koren, bundevu, beli i crni luk, praziluk, čičoku, paškanat, belu i crnu rotkvu, blitvu, spanać…


- Sa prolećem stiže sveže voće i povrće koje sadrži maksimalne vrednosti vitamina i mineralnih materija. Međutim, pored sezonskog voća i dalje treba jesti jabuke i pomorandže kojih ima tokom cele godine. Uz sve ovo izađite napolje, jer sunce i šetnja takođe utiču na raspoloženje i fizičko zdravlje. Što više šetnje i bićete fit - savetuje Faf.

Zdrav ritam ishrane

- Doručak je obavezan i tada treba jesti žitarice i čašu mlečnog proizvoda. Užina je voćna, dok je najzdraviji ručak parče mesa na roštilju i salata od sezonskog povrća. Zatim sledi još jedna voćna užina, pa večera za koju takođe preporučujem mlečni proizvod ili parče mesa na roštilju sa malo hleba i salatom. Ukoliko ležete u krevet posle ponoći, pojedite još jednu voćku kako bi se održao nivo šećera u krvi - savetuje dr Faf.

2024 © - Vesti online