Sreda 13.03.2013.
12:05
D. Dekić - Vesti

Rudnici na Kosovu srpski i američki?

ČIJE JE NAŠE BOGATSTVO: Rudnik Trepča
 


Reč je, kako je izletelo u javnost, navodno "iz izvora bliskih SAD administraciji", o sporazumu koji je ministar za rudarstvo Milan Bačević ugovorio tokom prošlonedeljne posete SAD.

MINISTAR ILI ORTAK: Milan Bačević

Dokument je za sada u formi nacrta, a trebalo bi da bude pretočen u finalni ugovor koji će, uz podršku Vašingtona, navodno potpisati predsednik Srbije Tomislav Nikolić i guverner američke države Ilinois Pet Kvin. Time bi država Srbija postala suvlasnik rudnika na koje ima tapiju, a poništile bi se sporne privatizacije koje je u međuvremenu sprovela vlast u Prištini.


Da bi ovakav sporazum, odnosno ugovor nesumnjivo bio koristan za Srbiju smatra stručnjak za energetiku Sika Pistolova, ali i ističe da je to preoptimistično gledanje.


- Nesporan je interes američkih investitora da ulažu na Kosovu i Metohiji. Pominjani su takvi lobiji koje predvode Madlen Olbrajt i Vesli Klark. Međutim, Kosovo je tvorevina SAD i čisto sumnjam da bi ulazili u ovakav sporazum sa Srbijom - mišljenja je Pistolova.

APSOLUTNO NEVEROVATNO: Ranđel Nojkić

Kao "apsolutno neverovatan" ovakav ugovor vidi predstavnik kosmetskih Srba južno od Ibra Ranđel Nojkić. On podseća da su SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu čija je sva pokretna i nepokretna imovina na ovom prostoru.


- Reč je o sticanju jeftinih političkih poena i stvaranju utiska da neke naše ministre uvažava SAD - ocenio je Nojkić.


Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenjuje najavu "Bačevićevog sporazuma" nerealnim.


- Ne sporim američki uticaj, ali ovo je težak posao. Jedini način da se spreči otimanje imovine je izlazak pred međunarodne sudove - smatra Ivanović.


Za razliku od njega, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, ne sumnja u realnost ovog "projekta" i ocenjuje ga kao "jednim od predloga za moguću saradnju".


U Ministarstvu rudarstva Srbije su, ne želeći da ulaze u, kako kažu, zakulisne detalje, "Vestima" kratko rekli da sporazum o kojem bruji Srbija nije bio u protokolu Bačevićeve posete SAD.
 

Poslednja odbrana fotelje


Bačevićevo ugovaranje "ortakluka" sa SAD osvanulo je uoči sednice Glavnog odbora naprednjaka na kojem je lider Aleksandar Vučić najavio preispitivanje rada svojih ministara. Bačević je pominjan kao jedan od onih koji bi u rekonstrukciji Vlade mogli da ostanu bez fotelje. Za svaki slučaj juče se promovisao i ministar finansija, lider URS Mlađan Dinkić izjavom da Srbija ne treba da brine za plate i penzije.


U korist samo jedne nacije


Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin je objasnio da je privatizacije u južnoj pokrajini radila samo jedna nacija, zbog čega ih Srbija ne priznaje. On, uz isticanje da država raspolaže imovinom na prostoru južne pokrajine garantuje, da će sve biti rađeno u državnom interesu i u korist građana.

2024 © - Vesti online