Utorak 12.03.2013.
17:35
Beta

Klaus: Za EU bi bilo dobro kada bi neke članice otišle

"Grčka nije krivac sadašnje krize, već njena žrtva. Monetarna unija može da se napravi u šest do osam zemalja ali ne u 17. Pitanje glasi da li da nastavimo ovim putem ili da omogućimo nekim zemljama da izađu iz evrozone. Siguran sam da je moguće da pustimo jednu, dve tri zemlje da odu i sve će biti bolje", rekao je Klaus na predavanju u Vašingtonu, javljaju češki mediji.

Sve će biti bolje kad pustimo da odu dve ili tri zemlje: Vaclav Klaus

Bivši češki predsednik, kao novi saradnik konzervativnog instituta CATO u Vašigtonu u svom prvom predavanju, porekao je da je ikada predlagao raspuštanje EU.

"Još uvek je moguće da se sprovedu fundamentalne izmene njene strukture. Međutim, ubeđen sam da smo u ćorsokaku, a u njemu se ne može napred. Moramo se vratiti natrag na poslednju raskrsnicu i doneti drugačije odluke", kazao je Klaus.

Bivši češki predsednik i arhitekta čehoslovačke i češke tranzicije 1990-tih godina naglasio je da se uvek borio protiv socijalno-tržišnog modela privrede.

"Lično sam se plašio ulaska u EU, ali mi nismo imali nikakvu drugu mogućnost, ukoliko smo želeli da budemo normalna evropska zemlja sa svim plusevima i minusima", zaključio je Klaus.

Vaclav Klaus je nakon dva predsednička mandata i 10 godina na čelu Češke funkciju napustio 7. marta, a u predsedničkoj penziji je aktivan u svom Institutu Vaclava Klausa, osnovanom još ranije po uzoru na biblioteke bivših američkih predsednika. U oproštajnom govoru naciji Klaus je najavio da se neće povući sa
češke političke scene.

2024 © - Vesti online