Utorak 12.03.2013.
14:41
24 sata

Robin Hud, ipak, nije pljačkao bogate?

Mekglin veruje da je Robin Hud ustvari bio Vilijam od Kenšama, čovek koji je predvodio gerilu u borbi protiv Francuza 1216. godine, koristeći uglavnom strelce.

Foto: Ilustracija

''Teško je naći nekog drugog kandidata za priču o Robinu Hudu iz tog doba, koji je i heroj i odmetnik. U Vilijamu imamo obe stvari, borca koji odano štiti krunu, a sa druge strane, Luj je u njemu video odmetnika, koji mu je prkosio'', napisao je Mekglin u časopisu "History Today".

On smatra da su drugi kandidati, koji su povezivani sa legendom o Robinu Hoodu, kao što je Rodžer Godberg, živeli u pogrešno vreme, bili lopovi i pljačkaši, kao i da nisu imali crtu heroja.

Istoričar veruje i da je moguće da je Vilijam posećivao Šervud, u kojem je tada bila stacionirana engleska vojska. Mekglin, ipak, prihvata mogućnost da je Vilijam od Kenšama bio samo inspiracija za stvaranje legende.

''Najverovatnija istina iza ove priče je da su ljudi koji su je prenosili u nju ubacivali različite likove iz različitih priča i tako stvorili prepoznatljivog odmetnika iz šume'', napisao je profesor.

2024 © - Vesti online