Utorak 12.03.2013.
13:25
Beta

Dačić: Daleko smo od dogovora sa Prištinom

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Dačić je rekao da nema pomaka po pitanju stepena nadležnosti i da je osnovni problem što Priština ne prihvata da menja svoje zakonodavstvo.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika Tomislava Nikolića da je Priština popustila po pitanju sporazuma, Dačić je rekao da on "prenosi realno stanje stvari".

Nema cenkanja: Aleksandar Vuči, Tomislav Nikolić, Ketrin Ešton i Ivica Dačić

"Priština je popustila u odnosu na stavove od pre dva ili tri sastanka", rekao je Dačić.

On je, komentarišući predlog zajednica opština, istakao da ona treba da ima svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika, savet ili veće.

Premijer Srbije, koji je juče razgovarao sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu, rekao je da ti organi mogu biti birani direktno ili indirektno, ali da je za Srbiju

Tači: Priština nije popustila

 

Premijer lažne države Kosovo Hašim Tači negirao je da je Priština popustila i da je spremna da za formiranje zajednice srpskih opština izvrši izmene kosovskog ustava.

to manje bitno od njenih nadležnosti.

Dačić je kazao da je Srbija spremna i za kompromis oko načina biranja organa zajednice, ali ako ona dobije veće nadležnosti. Kao prioritet među nadleznostima on je pomenuo bezbednost i, pre svega, policiju.

"Dajte nam zajednicu srpskih opština koja će imati šta da radi ili nemojte više da gubimo vreme na to", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da je taj stav preneo i Ketrin Ešton i da oko takvih stvari "neće biti cenkanja". Dačić je naveo da je faktičko stanje da Srbija na jednom delu Kosova nema vlast, kao što je faktičko stanje da Priština nema vlast na severu Kosova.

2024 © - Vesti online