Utorak 12.03.2013.
13:53
Beta

Kosovo može na zasedanje Saveta Evrope

Žan Klod Minjon i Nebojša Stefanović
 


Na posebnoj sednici Skupštine Srbije, Minjon je kazao da je finalizovana rezolucija o Kosovu PS SE u kojoj je naglašeno da svi koji žive na Kosovu imaju pravo da uživaju vladavinu prava.  On je kazao i da je tekst te rezolucije finalizovan uprkos tome što 34 od 47 članica SE priznaju kosovsku nezavisnost i naglasio da se Savet Evrope drži politike statusne neutralnosti.

Minjon je poručio da Srbija i ceo region po svaku cenu moraju da postanu deo zajednice evropskih država i naveo da je svestan da je Kosovo trnovito pitanje, ali da mora da se reši kako bi se obezbedio trajan mir i stabilnosti i kako bi jednog dana sve zemlje regiona bile u SE i EU. On je dodao i da podržava konstruktivan pristup Srbije dijalogu Beograda i Prištine.

Minjon, koji boravi u poseti Beogradu, razgovarao je s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem. Stefanović je rekao da je optimista da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom, dok je Minjon izrazio uverenje da će Beograd rešiti pitanje Kosova.

U obraćanju novinarima posle sastanka, Stefanović je rekao da je u Briselu postignut "određeni napredak u smislu ustupaka Prištine da se dobije više nadležnosti za srpsku zajednicu na Kosovu".

"Optimista sam da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora. Dijalog je pokazao da je Srbija i u teškim situacijama spremna da napravi korak dalje", rekao je on.

Minjon je istakao da je novina da se o Kosovu odjednom moglo razgovarati i istakao opredeljenje PS SE da pomogne Srbiji da reši taj problem.

"Nije nam namera da ga namećemo, ali ubeđen sam da ćemo do rešenja doći. Imajući u vidu želju Srbije da se učlani u EU, uvereni smo da će srpska vlada doprineti pronalaženju rešenja tog problema", kazao je predsednik PS SE.

2024 © - Vesti online