Sreda 13.03.2013.
01:47
K. Marković - Vesti

Mumba praznik porodice

Gradska manifestacija, koja je održana 41 put, ponudila je za svakoga ponešto. Bilo je svega - od sportskih igara, zabavnih, kulturnih, pa do muzičkih programa namenjenih odraslima i deci.

Članovi aboridžinske zajednice


Prema proceni organizatora, oko 100.000 ljudi je tokom tropskog vikenda ispunilo gradski kej pored Jare, ali i obližnje parkove, gde su porodice uživale u besplatnim koncertima, zabavnim manifestacijama, uličnim predstavama i rok koncertima.


Kao i svake godine, dolasku Mumbe i čarima koje ona donosi, najviše su se radovali

Ovacije za akrobate

 

I pored visoke temperature koja je u ponedeljak dostizala čak 34 stepena Celzijusa, poseta Mumba paradi nije izostala. Deca i odrasli pozdravljali su učesnike parade dugim aplauzima, te zastavicama Mumba parade. Posebne ovacije dobili su akrobate i žongleri, koji su zabavljali prisutne.

mališani, za koje je bilo rezervisano čitavo šetalište pored Jare. Tamo je bio postavljen veliki luna-park ispunjen ringišpilima, vrteškama, zabavnim igrama, kioscima sa sladoledom i poslasticama.


U nedelju su održane tradicionalne akrobacije na vodi, a u večernjim satima rok koncerti i projekcije filmova na otvorenom.


Veliku pažnju privuklo je takmičenje "Čovek ptica", u kojem su se desetine učesnika oprobavale u "letenju", a koje je više ličilo na skakanje u reku radi osveženja. Deca, ali i stariji, smejali su se do suza dok su posmatrali učesnike s neobičnim maketama aviona.


U ponedeljak, hiljade građana ispunilo je centralnu gradsku ulicu Sent Kilada roud, a među njima najveći broj mališana. Oni su tamo došli nekoliko sati pred početak programa, kako bi zauzeli što bolje mesto u hladu i pratili jednočasovni program. Bilo je tu maskota iz dečjih priča i bajki, članova muzičkog orkestra australijske mornarice, školskih muzičkih bendova, horova, sportskih klubova te predstavnika 35 društvenih i etničkih grupa koji su pokazali šarolikost multikulturalizma u Viktoriji.


U paradi koja je počela od spomenika Sećanja do Birarnig Mara kod Aleksander gardena, između ostalog bili su i članovi makedonske etničke zajednice Melburna.
Ovogodišnji Mumba festival imao je radnu temu Melburn je kreativan, pa se pod tim geslom u gradu održao veliki broj manifestacija.

"Čovek ptica" preleteo 17 metara

 

Majkl Pol iz Karum Daunsa pobednik je ovogodišnjeg takmičenja "Čovek ptica". Uz pomoć kompjuterskog programa i punih 40 sati rada uspeo je da dizajnira "krila", te i ove godine osvoji prvu nagradu. Specijalnim krilima izrađenim od aluminijuma i stiropora uspeo je da preleti 17 metara, a zatim padne u reku.
Osvojenu nagradu od 4.600 dolara, Majk Pol je poklonio za istraživanje i lečenje multipleskleroze. Gotovo svi učesnici takmičenja "Čovek ptica", sakupljali su novac za humanitarne projekte. Zanimljivo takmičenje započelo je još pre 20 godina i redovno privlači pažnju posetilaca.

 

 

Spasioci na čelu kolone

 

Ove godine, Mumba parada je bila posvećena volonterima i dobrovoljcima spasilačkih službi u Viktoriji, kojima je pripala posebna čast da budu na čelu duge kolone. Gradonačelnik Melburna Robert Dojl javno je pohvalio napore zaposlenih u spasilačkim službama u sprečavanju i gašenju velikog broja požara i spasavanja života ljudi, zbog čega im je ove godine data čast da predvode paradu.

2024 © - Vesti online