Ponedeljak 11.03.2013.
15:12
Beta

Dinkić: MMF 8. maja u Beogradu

Jedna od tema sastanaka biće pregovori o novom aranžmanu MMF i Srbije, rekao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije.

"Pregovori sa misijom MMF bi trebalo da traju dve nedelje, a ako se uspešno okončaju, do kraja juna bismo sklopili aranžman", kazao je Dinkić.

Uskoro novi aranžman sa MMF-om: Mlađan Dinkić

Dodao je da će s misijom MMF razgovarati o srednjoročnim merama ekonomske i fiskalne politike Srbije.

"Nama je cilj da ove godine zaustavimo rast javnog duga i da ga u sledećoj godini oborimo, a sve ide u tom pravcu", ocenio je Dinkić.

Srbiji, po njegovim rečima, nije potreban novac MMF ni za budžet, ni za devizne rezerve.

"Nama je MMF potreban zbog kredibiliteta da bismo oborili kamatne stope i da bismo uz njihove savete lakše došli do stukturnih reformi koje treba sprovesti na srednji rok", kazao je Dinkić.

Na kraju poslednje posete Beogradu, 20. novembra 2012. godine, misija MMF je saopštila da je fiskalna konsolidacija hitan prioritet Vlade Srbije i da će biti teško postići da budžetski deficit 2013. godine bude samo 3,3 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut je početkom februara 2012. jer je državni budžet Srbije za tu godinu odstupio od dogovorenog fiskalnog programa. Taj aranžman je bio kreditni, vrednosti 1,1 milijarde evra, a sklopljen je "iz predostrožnosti".

2024 © - Vesti online