Ponedeljak 11.03.2013.
17:50
Beta

Valensa insistira da se gej poslanici sakriju u zadnje klupe

Ne odustaje od svog stava: Bivši poljski predsednik Leh Valensa
 

Skandal u Poljskoj koji je odjeknuo i u svetu Valensa je izazvao početkom marta kada je u debati poljske televizije TVN o istopolnim brakovima izjavio da bi gej poslanike posadio u parlamentu u magareće klupe, a još bi ih ogradio i zidom.

"Razumem da postoje ljudi raznih orijentacija i da imaju pravo na svoju različitost. Ali na razumevanju sve završava. Neka oni to rade među svojima. Ja čak neću ni da slušam sve to. Ne želim da ta manjina koju tolerišem ali sa kojom se ne slažem da mi izlazi na ulice i zamajava moje unuke nekakvim manjinama", kazao je tada Valensa.

Stav nije promenio ni kada ga je kasnije kritikovao oštro za te reči njegov rođeni sin, Jaroslav Valensa, inače poslanik vladajuće Građanske platforme.

"Obavili smo sin i ja razgovor o homoseksualcima i svako je ostao pri svome", kazao je Valensa koga nisu pokolebali čak ni pozivi u domovini da vrati Nobelovu nagradu za mir jer je tvrdnjom da homoseksualni poslanici treba da sede u getu ukaljao tu prestižnu nagradu.

U poslednjoj anketi agencije Homo Homini povodom bure koju su izazvale Valensine reči 59 odsto Poljaka odbilo je pomisao da bi gej poslanici mogli da sede negde sakriveni iza zida ili daleko od očiju u poslednjim klupama. Valensu u tome podržava 31 odsto Poljaka.

Reagujući na primedbe bivšeg predsednika Leha Valense, u prvi red poslaničkih klupa u poljskom parlamentu sešće gej i transrodni poslanici.

2024 © - Vesti online