Ponedeljak 11.03.2013.
16:50
Jutarnji, Vestionline

Zagreb: Hrvati ne žele Srbe za radnike!

Merili su nivo diskriminacije pri zapošljavanju tako što su posao tražili pod lažnim, srpskim imenima: Srbi u Zagrebu imaju 25% manje šanse da nađu posao od Hrvata
 

Protiv gej brakova još se i može javno govoriti, ali javno reći da kao poslodavac ne zapošljavaš Srbe...to nikako nije prihvatljivo. Da pitate zagrebačke privatnike “Da li biste zaposlili Srbina?”, verovatno nijedan ne bi odgovorio negativno (sve da tako misli), već bi dali društveno prihvatljiv i politički korektan odgovor.

Srećom, postoje suptilnije tehnike kojima se može izmeriti stvarna diskriminacija u društvu. Jednu od njih, tvz. metodu prirodnog eksperimenta, upotrebili su sociolog i psiholog sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta – dr Antun Vukelić i dr Darja Maslić Seršić. Izmislili su imena Hrvata i Srbina koji imaju istu kvalifikaciju i slali molbe na konkurse testirajući hoće li zagrebački poslodavci više interesa pokazati za Vojislava Trifunovića ili Tomislava Lučića. Isto su uradili i za izmišljenju Hrvaticu i Srpkinju – Jovanku Trifunović i Marinu Lučić, piše hrvatski Jutarnji list.

Biografije kandidata uvek su se razlikovale u nekom nebitnom detalju, jedan je bio godinu dana stariji ili tome slično. Molbe su pisane bez pravopisnih grešaka, stilski ujednačene, razlikovala se samo grafička obrada teksta, da ne bi izgledalo kao da ih je pisala ista osoba.

- Naši izmišljeni kandidati po svim karakteristikama su bili odlični za traženi posao, pritom se nigde nisu nacionalno deklarisali. Ali, pažljivo smo im birali imena koja lako asociraju na hrvatsku ili na srpsku nacionalnu pripadnost – komentariše Maslić Seršić i dodaje da im je jedino bilo važno da poslodavac kandidata pozove na razgovor, dalje od toga nisu išli.

- Kad bi dobio poziv za razgovor, kandidat bi se izvinio rekavši da je u međuvremenu pronašao posao ili da se seli – kaže Maslić Seršić.

Ispitivanje je pokazalo da Vojislav i Jovanka, uprkos istim kvalifikacijama, imaju do 25 odsto manje šanse od Tomislava i Marine da uopše uđu u selekciju za posao u Zagrebu, piše Jutarnji.

2024 © - Vesti online