Ponedeljak 11.03.2013.
10:20
Beta

Novi papa kardinal iz Brazila?

Italijanski kardinali, njih 27, "uvideli su da nijedan njihov sunarodnik ne bi imao dovoljnu podršku", navodi štampa i dodaje da su se zbog toga dvojica veoma uticajnih među njima, Anđelo Sodano i Đovani Batista Re, odlučili da lobiraju za Šerera.

Kandidat za novog papu: Odilo Šerer - Foto: Youtube

U Nemačkoj, gde je kardinal Šerer dosad bio manje poznat, poslednjih dana se takođe govori o njegovom mogućem izboru za papu. Njegovi preci su sa 140 drugih siromašnih porodica iz sela Telej napustili današnju oblast Sar i naselili se u Brazilu.

Danas Telej ima 3.300 stanovnika i, kako navodi VIA, "zatečen je nagoveštajem o mogućem izboru Šerera" za papu. Odilio Šerer je poslednji put bio u Teleju 2003, kada nije bio kardinal. Nemački govori starim dijalektom iz tog kraja, koji se sve
manje koristi. Služio je u seoskoj crkvi, kada niko nije pomislio da pred njim stoji "velika crkvena karijera", navodi VIA.

Dok žitelji Teleja sa nestrpljenjem očekuju vesti sa konklave, u Vatikanu se nastavlja procenjivanje koga izabrati za papu, a kako navodi VIA, Šererovo ime se takođe čuje. Šerer ima 63 godine i za papu je "relativno mlad", međutim nije, kako se misli, modernista, reformator.

VIA navodi da se kardinali, koje je većim delom imenovao Benedikt XVI, pribojavaju promena i reformista, mada znaju da sadašnje stanje crkve nije zadovoljavajuće. U Sikstinskoj kapeli u Vatikanu u utorak u 17.00 će početi rad konklave koja će izabrati novog rimokatoličkog poglavara.

2024 © - Vesti online