Ponedeljak 11.03.2013.
12:43
M. Roknić - Vesti

Srbi pomirili ustaše i partizane

Na utakmici samo navijači Hrvatske
 

U Hrvatskoj se gotovo ništa ne da uporediti sa zanimanjem koje prati taj sportski događaj. Ni izbor pape, ni kriza, štrajkovi, ostavke ministara, kreditni rejting, recesija, nezaposleni, ulazak u EU, spor sa Slovencima oko granice i Ljubljanske banke, sve je u drugom planu, i samo se čeka 22. mart - taj dan D.

Poraz kao katastrofa

Komesar za bezbednost Hrvatske Zoran Cvrk tvrdi da će stadion Maksimir biti apsolutno pripremljen za 22. mart jer će biti jednonacionalan.
Ali, i to nije garancija da će sve proteći po željama organizatora, pogotovo ako bi na terenu krenulo nešto mimo očekivanja jednoobraznih tribina. Iako se o tome malo govori, raširen je strah od takvog scenarija.

Priča o najluđoj prodaji karata otkad je nezavisne Hrvatske ekspresno je okončana. Odgovorni za njihovu prodaju u Hrvatskom nogometnom savezu, Nikša Martinac, kaže da tako nije bilo ni one famozne 1999. godine, kada je na Maksimiru gostovala Jugoslavija.


- Meni se čini da je sada duplo veći interes - rekao je Martinac.
Hrvatima konačno u goste stiže reprezentacija koja će napuniti i prepuniti Maksimir. I ne samo Maksimir. Stiže im gost koji će taj dan ujediniti Hrvatsku. Kako reče jedan fudbalski znalac, taj dan će sever i jug biti jedno, HDZ i SDP, tajkuni i radnici biće jedno, baš kao partizani i ustaše, levi i desni - spojiće se - nespojivo.

Karte za meč Hrvatska - Srbija prodate u rekordnom roku
 

Da bi ugođaj bio potpun, preostaje još samo da i rezultat bude po meri domaćina i opšte je uverenje da će tako i biti. Hrvatski selektor Igor Štimac i rukovodstvo fudbalskog saveza uoči utakmice klone se dodatnog pumpanja atmosfere, jer je i tako prenapregnuta, ali optimizam ne sakrivaju. Uvereni su, kao i mediji i najšire navijačke mase, da je Hrvatska favorit u svakom segmentu.

Mihajlovićev zahtev

Kako se utakmica približava, mediji u Hrvatskoj objavljuju baš sve što ima ikakve veze sa tim susretom.
Sa simpatijama je tako dočekan zahtev srpskog selektora Siniše Mihajlovića da ih u svalačionici čekaju samo Krašovi proizvodi, keksevi "domaćica" i bajadere, "za proslavu pobede".

U sećanju je naravno i davna 1990. godine, i utakmica između Dinama i Crvene zvezde na maksimirskom stadionu. Tada su domaći navijači stampedom na teren prekinuli meč, a zvanična verzija i danas je da su nerede izazvale "Arkanove delije". Zato je pre nekoliko dana kao prvorazredna medijska bomba odjeknula, istina neproverena informacija, ali koju su preneli svi domaći mediji, da u Zagreb, 22. marta, iz Srbije stižu "delije" i "grobari".


No, organizatori su se već pobrinuli da se takav scenarij ne dogodi kada su doneli neobičnu odluku da samo navijačima hrvatske reprezentacije prodaju karte za taj meč. O tome je neuvijeno neki dan progovorio Zoran Cvrk, njihov komesar za bezbednost.


- Odavno dobijamo, kao i naše kolege iz Srbije, mejlove slične sadržine da bi neko od gostujućih navijača mogao da dođe na Maksimir i suprotno, da hrvatski navijači imaju plan da krenu na beogradsku uzvratnu utakmicu. Oba saveza, u saradnji sa policijom, već su preduzela mere kako bi predupredila i najmanju opasnost da se tako nešto ne dogodi - izjavio je Cvrk.

"Grobari" i "delije"

Svi mediji u Hrvatskoj pozvali su se na reči jednog navijača Partizana koji je navodno najavio "kako nema te sile koja će zaustaviti srpske navijače da dođu u Zagreb na utakmicu".
"Na odlazak u hrvatsku metropolu čekamo već 20 godina i žreb za kvalifikacije jako nas je razveselio. Nema te sile koja nas može sprečiti da ne dođemo u Zagreb na utakmicu, a siguran sam da će tamo biti i 'delije' i svi kojima je Srbija u srcu", navodno je rekao anonimni navijač Partizana, što je dodatno usijalo atmosferu u Hrvatskoj.

A ako se neko nepodesan ipak prošvercuje na stadion, bez pardona će biti odstranjen.
- Takvu mogućnost ne isključujem. Navijati za Srbiju među 35.000 hrvatskih navijača ipak nije preporučljiv sport. To se odnosi i na podršku Hrvatskoj u Beogradu. Svako ko bude lociran na tribinama sa takvom namerom moraće automatski da napusti stadion - tvrdi Cvrk naglašavajući da je to sve urađeno kako bi se zaštitili navijači i izbegli sukobi koji bi mogli imati nesagledive posledice.


Zato bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić u svojoj kolumni apeluje da bi "tog dana, 22. marta, prepuni Maksimir trebao dočekati reprezentaciju Srbije kao i svakog drugog protivnika, sa respektom i poštovanjem". No, i kada bi se kojim čudom i dogodilo, bila bi to najvažnija vest sa te utakmice i sve drugo bi, pa i sam ishod, bilo u drugom planu. S druge strane, malo ko veruje da su navijačke mase dorasle tom apelu. Pre će biti da će medijsku pažnju zadobiti već isprobanim repertoarom kao što je skandiranje: "Ubij, ubij Srbina".

2024 © - Vesti online