Nedelja 10.03.2013.
20:56
B92

Zahtev Albanaca: Jug Srbije kao sever Kosova

Riza Halimi: Skupština Albanaca bi bila partner Vladi Srbije
 

Dok se u Briselu vode odlučujući razgovori o položaju Srba na severu Kosova, ishod veoma zainteresovano prate Albanci sa juga Srbije, koji su juče na svojoj skupštini javno zatražili preslikavanje istog rešenja i na njih.  U Koordinacionom telu Vlade Srbije kažu da za sada nisu čuli zahteve da skupština opština na jugu dobije izvršna ovlašćenja. Politički predstavnici Albanaca tvrde da je njihovo novo telo tu da bi poboljšalo saradnju sa Vladom.

Jug Srbije kao sever Kosova - takvo preslikavanje ne sviđa se Beogradu, a postavlja se pitanje da li i Albanci sa juga traže izvršna ovlašćenja za svoju skupštinu, baš kao Srbija za Srbe sa severa Kosova.

"Ono što je tu veoma bitno je da mi u razgovorima koje smo imali 25. februara nismo imali takav zahtev Albanaca postavljen prema organima Srbije na realizaciju, tako da ne vidim razlog zašto bih to uopšte komentarisao", rekao je Zoran Stanković predsednik Koordinacionog tela za KiM.

Politički predstavnici Albanaca tvrde da je novi organ mogućnost za bolju saradnju sa Beogradom, jer do sada nije učinjeno gotovo ništa od obećanog.

"Ne očekujem da ćemo odmah apriori imati izvršne uloge tog organa, ali u neku ruku to je partner - ide se da to bude partner vladinim strukturama", rekao je poslanik Skupštine Srbije iz Preševa Riza Halimi.

Poznavaoci prilika tvrde da su odluke preševske skupštine deo stalnih pokušaja da se Albanci sa juga uključe u briselske pregovore.

"Kroz ovakvu vrstu neformalnog i sad malo formalizovanog organizovanja, ja mislim da je to i neka vrsta odgovora na njihove međusobne razmirice i da je ovo otprilike neki korak kako bi što manje iskakali iz političkih stavova koji će ubuduće biti iznošeni u javnosti", ocenio je Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose u Srbiji.

Đurđević postavlja i pitanje etničkog sastava tri okupljene opštine, jer su Albanci apsolutna većina samo u Preševu, dok je u Bujanovcu gotovo jednak broj Srba i Albanaca, a u Medveđi su većina Srbi.

2024 © - Vesti online