Utorak 16.02.2010.
10:32
Srna

Galijašević: Vehabijskih punktova ima i u RS

"Maoča je jedan od operativnih punktova, zasnovan na teritorijalnom principu, koji nije najvažniji teritorijalno-operativni punkt u BiH, jer postoje mnogo veći po obimu, sadržaju i ljudstvu. To su Željezno Polje i Šerići kod Zenice, Mehutići kod Travnika, Kamenica kod Teslića, zatim nekoliko sela kod Sanskog Mosta. Postoje i punktovi oko Prnjavora i Dervente u Republici Srpskoj, u kojima se već formiraju vehabijske zajednice", upozorava Galijašević u intervjuu Srni.

Vehabijskih punktova ima i u Srpskoj: Dževad Galijašević

On je dodao da svi ti puktovi za svoju koordinirajuću ulogu u BiH imaju političku, a često i društvenu podršku.

"Tu podršku su obezbedili i danas obezbeđuju nekadašnji pripadnici obaveštajnih službi i politički lideri. Snažan uticaj imaju Haris Silajdžić, Bakir Izetbegović, Bakir Alispahić i mnogi drugi, koji na svoj način i za svoj interes ostvaruju koordinirajuću funkciju nad logističkim centrima i operativnim punktovima vehabizma u BiH", rekao je Galijašević.

Nna prostoru BiH i od ranije, a sada posebno, postoji problem (prema nekim ranijim podacima) više od 200 agenata iranske tajne službe, napominje Galijašević i ističe da je vidljiva pojava iranskih institucija i kulturnih atašea, kao i novca kojim se finansiraju razne aktivnosti na prostoru BiH.

"Tako se Iran smišljeno integrisao u politički sistem Stranke demokratske akcije (SDA), jer se u njoj nalazi Hasan Čengić, koji već tridesetak godina čini najvažniju kariku u lancu vezivanja BiH i Irana. Za njega američka obaveštajna služba pretpostavlja da se krije pod imenom Jusuf", navodi Galijašević.

2024 © - Vesti online