Nedelja 10.03.2013.
13:33
Beta

"Decenija bezumlja ne može da pobedi vekove"

Protesti Srba na Kosovu (foto: arhiva)
 


 

Odlazak u Istok i Peć na Zadušnice u subotu organizovala je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju iz Kraljeva. Kolonu iz Kraljeva na ulazu u Peć zateklo je brdo smeća na jednom od najvećih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji.

"Groblje je pretvoreno u deponiju na kojoj Albanci bacaju svoje smeće. Gomila papira, plastičnih kesa, flaša i potrošenih parfema, okružili su oborene srpske spomenike", saopšteno je iz Kancelarije. Na pojedinim grobovima ne samo da su oboreni nadgrobni spomenici već su porušene i same ploče i pokradeni i polomljeni kovčezi u kojima danas nema skeleta.

"Za ovakav vandalizam osim snage potreban je i bolestan um. Rušenjem spomenika bezumnici su pokušali da sakriju vekovno postojanje srpskog naroda na ovim prostorima", istakao je direktor vladine kancelarije za KiM u Kraljevu Aleksandar Erac.

On je dodao da je neophodno da se naredne godine na ovom groblju nađe još veći broj Srba i da se uz pomoć države bar uredi ovaj prostor. Kako je saopšteno iz Kancelarije, u Istoku u kome danas živi tek nekoliko srpskih porodica, oštećeno je i porušeno više od sto spomenika.

"Bezumnici nisu imali poštovanja ni prema kome, rušeni su i obarani spomenici svima, bez obzira na starosnu dob počivših", saopštila je Kancelarija.

Prema rečima Eraca, srpski narod pokazao je svoje pravo lice slikom i stanjem albanskog groblja u severnom delu Kosovske Mitrovice na kome ni jedan jedini spomenik nije oštećen.

"Za razliku od ovih bezumnika, uvek ćemo biti svesni činjenice da imamo bogato nasleđe koje nas obavezuje da ne smemo da zaboravimo ljude koji ovde leže, jer sramota uvek traje duže od života", rekao je Erac.

Posetu Kosovu i Metohiji raseljeni su završili posetom manastiru Gorioču.

2024 © - Vesti online