Nedelja 10.03.2013.
12:10
J. Jelovac - Vesti

Političke psovke i uvrede (1): Gospođo, vi ste džukela

Skupština Srbije pripremila kodeks o ponašanju narodnih poslanika
 

Na papiru idemo ukorak sa Evropom, jer se u Nemačkoj trenutno raspravlja o tome koje su izrazi i reči politički nekorektni, šta se sme, a šta ne sme izgovoriti za skupštinskom govornicom. I dok se tamo raspravlja o tome da li se crni čovek sme nazvati niger, srpki političari pucaju iz teške artiljerije, pa se oslovljavaju sa "budalo, alkose, krmačo, lažove..."

Jorgovanka Tabaković

* Zasedanja Skupštine Srbije dosad su uglavnom predstavljala zabavni program za gledaoce, i to onaj koji se ne preporučuje mlađima od 18. Uvrede samo pljušte. Tako je Jorgovanka Tabaković doživela da joj Mlađan Dinkić u skupštinskoj sali kaže da je džukela. Dinkića je, sa druge strane, sočno počastio sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa: "Govno jedno, j... ti mater posle na replici." A pridružio mu se i Velimir Ilić, koji mu je rekao da je karcinom za Srbiju. Velju je Nenad Čanak proglasio lažovom sa poslaničkim imunitetom jer se usudio da priča o vodi.
- Ilić priča o vodi u Banatu, a ne znam kad ju je poslednji put pio. Mislim da on vodu uopšte ne pije - obrazložio je Čanak.

Mlađan Dinkić

* I predsednik Nikolić koji danas predstavlja oličenje smirenog i kulturnog čoveka, znao je da se raspojasa i saspe čitav niz uvreda svojim kolegama u lice, čak i koleginicama.

Tako je tadašnjoj predsednici Skupštine Nataši Mićić rekao: "Stoko, kozo, krmačo, pi...", jer nije ubacio identifikacionu karticu prilikom utvrđivanja kvoruma, zbog čega mu nije dozvolila da se obrati Skupštini.

Aleksandra Janković

* Psiholog i doskorašnji poslanik Nove Srbije Aleksandra Janković kaže da joj se čini da je danas Skupština znatno civilizovanija nego što je bila u prethodnim sazivima.


- Nema više onih psovki, vređanja, pa i fizičkih obračuna. Mada, činjenica je da ćemo svi pamtiti mnoge agresivne ispade u Skupštini, iznošenja poslanika iz sale, vezivanje za klupu i polivanja vodom. Što se mene lično tiče, ja ću pamtiti dok sam živa svoje prvo obraćanje sa skupštinske govornice, kao poslanice SPO, kada su mi iz prvih redova dobacili: "Kurvo Vukova!" A zapamtiću i kada me je Dragan Šutanovac u jednoj debati pitao da li sam imala neku ličnu tragediju, aludirajući na smrt moje ćerke. Tada su mu čak njegove partijske kolege doviknule da je preterao - kaže Jankovićeva za "Vesti".

Kakav je vaš stav prema psovanju političara?

- Ne opravdavam, ali imam razumevanje za takvo ponašanje: 48%
- Opravdavam: 28%
- Ne opravdavam i nemam razumevanja za takvo ponašanje: 24%

* Žene, a pogotovu ako su mlade, posebna su meta verbalnih siledžija iz skupštinskih klupa. Aleksandra Jerkov iz DS-a jedna je od njih.
- Muške kolege veruju da vrede više od koleginica u skupštini i to nije ništa novo. Komentarisali su moj fizički izgled na vrlo prost i neprimeren način. Veći problem je to što niko na to nije reagovao, iako je poslovnikom predviđen način na koji poslanici međusobno komuniciraju - kaže Jerkov.


* Samo u poslednjih pet godina u direktnim prenosima Skupštine Srbije građani Srbije nagledali su se svega, pa poslanike prepoznaju ne po njihovim političkim idejama i delovanju, već po scenama koje su pravili. Prethodni saziv vlade bio je vrlo zanimljiv. Ostaće upamćena cipela poslanice SRS-a Gordane Pop Lazić, kojom je gađala tadašnju potpredsednicu parlamenta Gordanu Čomić, nezadovoljna što je radikalima često uskraćivala pravo na repliku.

Velja tabadžija

Velimir Ilić po mišljenju mnogih nema premca u opštenju sa protivnicima, a neslaganje sa Draganom Đilasom više puta je moglo da se završi fizičkim obračunom. Tako je Ilić posle TV duela na televiziji Pink bio toliko iznerviran, da je po završetku emisije žestoko izvređao Đilasa:

 

Velimir Ilić
 

"Zapamtićeš me za sve ovo! Strpaću te, bre, u zatvor! Mene si našao da prozivaš! Smradu jedan! Udbašu jedan! Zapamtićeš me, bre, za sva vremena." Pokušao je da se fizički obračuna sa Đilasom, ali je reagovalo obezbeđenje, pa je iz besa razbio čašu o zid.

U sukobu radikala i naprednjaka oko vlasništva nad mandatima, posebno je važan detalj bila frizura Jorgovanke Tabaković, koja je nazvana "prevaziđenim sarmicama". Radikali su uvek maštoviti, pa je šef poslanika ove stranke Dragan Todorović poklonio roze hulahop čarape tadašnjem ministru za ljudska i manjinska prava Svetozaru Čipliću, zato što je predložio zakon o zabrani diskriminacije homoseksualaca. Uz to je dodao da je "zaboravio da iseče zadnji deo, jer to oni u Evropi tako nose".


* Srpski predstavnici vlasti nisu se libili ni da se fizički obračunaju sa svojim kolegama. Tako je Srboljub Živanović iz SRS-a udario poslanika SNS-a Igora Bečića i razbio mu nos. Živanović se dokačio sa još jednim poslanikom SNS-a, Predragom Mijatovićem. Oni su se ispred Skupštine šamarali i pljuvali. Nataša Jovanović iz SRS-a šutnula je u cevanicu poslanika G17 Miroljuba Albijanića. Psiholog Aleksandra Janković kaže da se uvrede i tuče političara dešavaju u svim zemljama sveta.


* U ukrajinskom parlamentu poslanici su otišli korak dalje, pa su se pred kraj prošle godine dva dana zaredom tukli. Prvi put prilikom pokušaja izbora novog-starog premijera Mikule Azarova i drugi put kada je na dnevnom redu bio izbor Vladimira Ribaka za predsednika parlamenta. Interesantno je da je jedan od ukrajinskih poslanika bokserski šampion Vitalij Kličko, koji je srećom po suprotni tabor tuču posmatrao sa strane. Iako su mu mnoge televizijske stanice u Ukrajini nudile novac da se tih dana razmaše pesnicama u parlamentu. Srećom po srpsku političku scenu bokseri još ne zalaze u skupštinske klupe.

 
Sutra - Političke psovke i uvrede (2): Maloumni seljaci

2024 © - Vesti online