Utorak 16.02.2010.
03:27

Katastrofa: Poskupljuje čokolada širom sveta!

Za slatko zadovoljstvo moraćemo izgleda da izdvajamo više novca...
 

Verovatno najvažniji problem za ljubitelje čokolade jeste porast cena kakaa na svetskom tržištu. Zbog toga bi i čokolada u supermarketima mogla da poskupi od 10 do 20 odsto. To i nije mnogo u odnosu na cenu kakaa na svetskom tržištu koja se od 2007. udvostručila. Razlog - slabija berba širom sveta, ukazuje ekspert za sirovine nemačke Komerc banke Karsten Frič.

"Poslednjih meseci stižu informacije o neočekivano slaboj proizvodnji i ponudi, iako se očekivalo da će se situacija, posle prošlogodišnjeg pada, stabilizovati i poboljšati. To se oseća i ovde na berzi, gde cena kakaa raste", izjavio je Frič za nemački državni radio "Dojče vele".

Jeftinije tek sledeće zime

Pad cena, smatraju eksperti, može se očekivati najranije u drugoj polovini ove godine. Očekuje se da će do tada proizvođači kakaa i šećera prilagoditi svoj obim proizvodnje svetskom tržištu. To znači da će ljubitelji čokolade, u svom omiljenom slatkišu - po starim cenama moći da uživaju tek predstojeće zime.

Slično je i sa šećerom. Zbog jakih kiša, u Brazilu ove godine očekuju manji rod za čak 35 miliona tona, a situacija bi mogla da bude i gora jer se nepovoljni vremenski uslovi nastavljaju. Takva nestabilna ponuda u suprotnosti je sa sve većom potražnjom šećera i kakaa, na primer u Kini i Indiji.

Sve to, u kombinaciji sa postepenim oporavkom posle svetske ekonomske krize, moglo bi da dovede do eksplozije cena čokolade, kaže Harald Gruber iz konsultantske kuće "Silvija Kvant".

"Uočava se da cene mnogih važnih sirovina, u šta ubrajam šećer, ali i sirovu naftu, od prvog i drugog kvartala prošle godine idu na gore. To je rezultat oporavka svetske ekonomije", rekao je on.

2024 © - Vesti online