Subota 09.03.2013.
17:50
Fonet

Bošnjaci traže ukor za Jeremića

Predsedavajući u skupštini UN Vuk Jeremić
 

Oni su upozorili na loše namere Jeremića i istakli da se raspravom o Haškom tribunalu u svetskoj organizaciji želi odbraniti nacionalistička perspektiva ratova u bivšoj Jugoslaviji i to na račun istine i pravde, prenosi Anadolija.

U saopštenju se izražava zabrinutost u vezi sa raspravom u UN, koja je zakazana za april 2013. godine, na temu Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

"Organizirovanjem ove rasprave, Vuk Jeremić, predsednik 67 Generalne skupštine nastavlja da zloupotrebljava UN platformu za širenje srpskog nacionalističkog programa čime dodatno vređa žrtve genocida i etničkog čišćenja u BiH i rata u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju.

U sapštenju se ponavlja ocena da je Jeremić direktno odgovoran za skandalozno izvođenje srpske nacionalističke pesme "Marš na Drinu" u UN.

"Pesma 'Marš na Drinu' simbol je ekstremnog srpskog nacionalizma koju su fašisti i nacistički saradnici na čelu sa Dražom Mihailovićem aktivno upotrebljavali kao motivaciju da počine ratne zločine u BiH za vreme Drugog svetskog rata”, kaže se u saopštenju.

Bošnjaci Sverne Amerike su upozorili da se raspravom o Međunarodnom sudu u aprilu želi odbraniti srpska nacionalistička perspektiva ratova u bivšoj Jugoslaviji i
to na račun pravde i istine. Oni su ocenili da je “prepisivanje i falsifiikovanje
istorije jedna od prvih tačaka programa srpskog nacionalističkog aparata".

Bošnjaci su uputili apel Suzan Rajs da UN odmah pokrene neposrednu cenzuru Vuka Jeremića i da otkaže planiranu raspravu koju su zakazali negatori genocida”.

"Kao žrtve genocida i etničkog čišćenja "ne smemo dozvoliti negatorima genocida da zloupotrebljavaju UN kao platformu da šire omraženu propagadnu i laži", kaže se u saopštenju.

2024 © - Vesti online