Subota 09.03.2013.
16:43
Beta

Dinkić: Srbija može ranije da vraća dugove

Dinkić predlaže prevremenu otplatu dela javnog duga
 

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupan spoljni dug Srbije na kraju 2012. bio je 25,7 milijardi evra i tokom te godine je povećan za 1,6 milijardi evra ili za 6,6 odsto. Prema predlogu ministra finansija, otplata dela javnog duga od 430 miliona dolara bi bila izvršena do kraja aprila.

Kako je navelo Ministarstvo, "prevremena otplata skupih kredita iz prošlosti moguća je zahvaljujući značajnoj likvidnosti koja je obezbeđena u budžetu Srbije u poslednjih nekoliko meseci".

"Najnoviji podaci na nivou konsolidovanog računa budžeta pokazuju da je u januaru ostvaren suficit od 3,8 milijardi dinara. Konsolidovani prihodi budžeta u januaru iznosili su 116 milijardi dinara, dok su ukupni rashodi bili 112,2 milijardi dinara", navelo je to ministarstvo.

Konsolidovani račun budžeta obuhvata javne finansije čitave države, to jest stanje na računima republike, pokrajine, gradova i opština, penzionog fonda, fonda zdravstvenog osiguranja i fonda za osiguranje od nezaposlenosti.

Ministarstvo finansija Srbije je navelo i da je budžetski suficit u januaru ostvaren, pre svega, zahvaljujući značajnom rastu prihoda od doprinosa za socijalno osiguranje i od poreza na imovinu, kao i da je trend rasta tih prihoda nastavljen i u februaru.

2024 © - Vesti online