Subota 09.03.2013.
13:51
B92

Albanci hoće zajednicu opština u Srbiji?

Albanci na jugu Srbije hoće da budu kao Srbi na severu Kosmeta
 


 

Albanci će na ovaj način ostati dosledni svom ranijem političkom stavu po kome, u političko-institucionalnom smislu, treba da imaju najmanje onoliko koliko imaju Srbi na severu Kosova. Odluka o tome biće doneta danas u Preševu na najvišem nivou - Skupštini odbornika Albanaca Preševske doline, kako glasi puno ime ovog najvišeg političkog tela Albanca.

Sednica ovog tela, koje čine 74 odbornika Albanca u skupštinama Bujanovca, Preševa i Medveđe, najavljena je juče iznenada, ali do ovog trenutka niko zvanično nije potvrdio osnovnu temu rasprave. Ragmi Mustafa, predsednik opštine i lider Demokratske partije Albanaca, najjače političke partije u Preševu, odbio je da za B92 kaže razloge zbog kojih je sednica sazvana tako hitno.

"Mi ćemo na toj sednici odbornicima ponuditi jedan dokument, koji će biti naša platforma u predstojećim dogovorima Beograda i Albanaca Preševske doline", kratko je rekao Mustafa.

Na isto pitanje slično je odgovorio i Skender Destani lider Demokratske unije Doline, rekavši da će ovim dokumentom Albanci odgovoriti na ponudu službenog Beograda o normalizaciji odnosa, koja im je pre desetak dana dostavljena posredstvom Koordinacionog tela za ove tri opštine.

Podsetimo da je 25. februara u bujanovačkoj kancelariji Misije OEBS, započeo dijalog Zorana Stankovića, predsednika Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu sa liderima političkih partija Albanaca juga Srbije. U tom dijalogu albanska strana je Beogradu i relevantnim medjunarodnim subjektima uputila pismo u kome su svi problemi ove nacionalne zajednice formulisani u osam zahteva.

Albanci juga Srbije smatraju da će te probleme ubuduće brže rešavati jedno telo koje treba da bude kopija Zajednice srpskih opština na severu Kosova.

2024 © - Vesti online