Subota 09.03.2013.
12:36
N. Đorđević - Vesti

Prokletstvo srpskih velikana (4): Ženskaroša na deponiju

Kuća Đure Jakšiča sada je ruina
 

Slavni srpski pesnik živeo dve godine u toj kući dok je bio učitelj u Kragujevcu. Na društvenim mrežama pokrenuta akcija da se kuća ne poruši. Na FB stranici i ovaj kamen kuće Đurine branitelji njegovih stihova pozivaju na potpisivanje peticije da se kuća sačuva i obnovi.

Narod unatraške

Kuća Đure Jakšića u Kragujevcu je pred rušenjem. Ako to ne učine vlasti, koje na tom mestu planiraju saobraćajnicu, učiniće to vreme. Ruina se nalazi u strogom centru grada, sklona je padu, i pre neku godinu ograđena je žičanom ogradom, jer predstavlja opasnost po prolaznike.

Pre tri godine postojala je ideja da se kuća sačuva. Tadašnja zamenica gradonačelnika Slavica Đorđević najavljivala je da će tu biti sagrađen objekat u čijem jednom delu bi bio klub književnika i galerija posvećena pesniku. Ali, prošle nedelje plan je promenjen. Direktorka Direkcije za urbanizam Mirjana Ćirić kaže da će kuća ipak biti srušena.


- U urbanističkom planu Stare varoši na tom mestu je ucrtana saobraćajnica i kuća se ruši. Umesto nje biće skver i spomen- obeležje pesniku - kaže Ćirićeva.


Đura nije bolje prošao ni u Donjoj Sabanti, selu kraj Kragujevcu. U porti manastira crkve Svetog Đorđa, ispod lipa nekada je bila bista posvećena pesniku, jer je na tom mestu nastala jedna od najlepših srpkih pesama "Na liparu". Ali iguman manastira je pre pet godina zaključio da je Đura bio razvratnik, ženskaroš i pijanac i odlučio da protiv njega povede rat.

Prvo je uklonio njegovu bistu i srušio postament. Bista je nađena na deponiji u Jovanovcu i vraćena, ali je opet netragom nestala. Ni do dan-danas ne zna gde je bista koju je iguman proterao sa Lipara.

Sutra - Prokletstvo srpskih velikana (5): Jedini posetilac krava

2024 © - Vesti online