Subota 09.03.2013.
03:51
Beta

U Belgiji završio kukuruz s aflatoksinom iz Srbije

Belgijski mediji pišu da je kukuruz s aflatoksinom završio u njihovoj zemlji
 

Belgijska Federalna agencija za bezbednost hrane (AFSCA) saopštila je da je od jednog belgijskoj distributera dobila obaveštenje da je isporuka kukuruza proizvođaču stočne hrane u Belgiji imala nešto veći nivo aflatoksina od evropskog standarda.

Pročitajte još:

* Nemačka: Kukuruz s aflatoksinom jeste iz Srbije; Knežević demantuje

"Nemačke vlasti obavestile su 1. marta 2013. AFSCA o problemu aflatoksina u kukuruzu iz centralne Evrope koji je isporučen Nemačkoj i Holandiji", objavljeno je na sajtu te agencije.

Istog dana, jedan nemački distributer obavestio je takođe o prisustvu aflatoksina u istom kontingentu. Deo kontingenta upućen je direktno Holandiji preko luke Gant, a ostatak direktno ili indirektno belgijskim fabrikama za preradu hrane.

"AFSCA je odmah intervenisala u svim mestima i blokirala najveći deo isporuke što je oko 53.000 tona zaraženog kukuruza", piše u saopštenju i dodaje se da, na osnovu analiza iz Nemačke, ne postoji opasnost po stanovništvo.

Portal xpats.com navodi da je begijska Federalna agencija za bezbednost hrane o nešto povišenom nivou aflatoksina dobila obeveštenje od Evropske komisije.

2024 © - Vesti online