Petak 08.03.2013.
20:37
Beta

Hrvatski vojnici osuđeni zbog ubistva tri Srpkinje 1991.


Dva "Tigra" ubila tri Srpkinje
 

Bivši hrvatski vojnici Željko Belina i Dejan Milić osuđeni su zbog ubistva tri žene, majke i ćerke Vere i Goranke Mileusnić i njihove komšinice Blaženke Slabak, kao i za teško zlostavljanje i ranjavanje Petra Mileusnića koji je umro pre nekoliko dana. Reč je o ponovljenom suđenju, jer je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu sisačkog suda iz 2010. godine.

Optužnica Belinu (64) i Milića (40) tereti da su se s pokojnim Dubravkom Leskovarom dogovorili da upadnu u porodičnu kuću Petra Mileusnića i sve pobiju jer su Srbi. Pošto su ubili tri žene, pucali su i u Petra Mileusnića koji je ranjen, ali je on uspeo da pobegne i dođe do gardijske ambulante.

Odbrana optuženih najavila je žalbe na prvostepenu presudu suda. Prvooptuženi Belina uhapšen je po izricanju presude, jer je pritvor obavezan ako je kazna veća od pet godina, dok drugooptuženi Milić nije bio na izricanju presude.

U drugom slučaju, takođe za ratni zločin protiv civila u Novskoj, mesec dana pre ubistva članova porodice Mileusnić, juče su nepravosnažno oslobođena dvojica bivših pripadnika "Tigrova", Vid Damir Raguž i Željko Škledar. Njih optužnica tereti da su mučili i hladnokrvno ubili Mišu Rašković, njegovu suprugu Sajku, kao i komšije Mihajla Šeatovića i Ljubana Vujića.

2024 © - Vesti online