Petak 08.03.2013.
12:56
Beta

Nije realno da struja poskupi 1. aprila

U EPS-u kažu da nisu ispunjene sve procedure kako bi struja poskupela
 

Direktor za distribuciju električne energije u EPS-u Dejan Vasić kazao je na konferenciji za novinare da se ulažu maksimalni napori da se u što kraćem roku završe sve procedure, ali da nije realno da to bude do polovine marta kako bi cena struje bila povećana od aprila.

"Ne bih da licitiram s vremenom kada će sve biti završno, jer ne zavisi sve od EPS-a", kazao je Vasić.

Pomoćnik ministra za energetiku Dejan Trifunović kazao je da bi Vlada Srbije na sledećoj sednici trebalo da da saglasnost za osnivanje preduzeća EPS snabdevanje, što je jedan od preduslova za poskupljenje struje.

Nakon toga, preduzeće EPS snabdevanje bi trebalo da se registruje u Agenciji za privredne registre, a zatim da mu Vlada Srbije poveri poslove javnog snabdevanja strujom. Posle tih procedura, EPS snabdevanje može da podnese zahtev za povećanje cene struje za domaćinstava i preduzeća koji se snabdevaju po regulisanim cenama.

Agenciji za energetiku (AERS) potrebno je određeno vreme da razmotri predlog, oceni opravdanost i da saglasnost na poskupljenje struje, koje stupa na snagu najmanje 15 dana nakon davanja saglasnosti jer je potrebno da se obaveste potrošači.

Struja je u Srbiji poslednji put poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto, tako da cena kilovat časa, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV), iznosi oko šest evrocenti. Pre toga, struja je poskupela u martu 2010. godina u proseku za 10 odsto.

2024 © - Vesti online