Četvrtak 07.03.2013.
13:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Ni leka za Srbe u enklavama

Bojan Stojanović, predsednik opštine Gračanica

Koliko dugo traje nestašica lekova?
- Dom zdravlja u Gračanici već četiri meseca ne dobija lekove i medicinski materijal. Ljudi su očajni, dolaze mi na vrata, a ja ne znam kako da im pomognem. Dom zdravlja ne dobija lekove, pa su bolesnici primorani sve da kupuju, od zavoja do injekcija. Stanje je alarmantno, zbog čega je juče održan protest i zatraženo od Kfora i Unmika da nam hitno pomognu.


Da li ih je taj apel shvaćen ozbiljno?
- Ne. Dok traju pregovori kosovskih i srpskih vlasti koplja se lome na leđima običnog čoveka. Upravo preko zdravstva i prosvete.


Zašto vi niste nešto uradili?
- Slao sam dopise kosovskoj vladi i ministarstvu zdravlja. Nisu odgovorili. Agencija za lekove Kosova bez ikakvog pravnog osnova onemogućava dopremanje lekova i na taj način direktno ugrožava zdravlje bolesnih ljudi. Zvanično, dozvolu za dopremanje lekova ima Velefarm.


A šta kaže Beograd?
- Nije nadležan. Ipak, i ranije je bilo problema pa su lekovi dopremani na Kosovo kao humanitarna pomoć. Moglo bi i to da bude rešenje, opština će pristati na sve. Više nije bitno ko će udariti koji pečat, već da se pomogne.
 

Smrt pred vratima

Kome je najteže?
- Lekari kažu da je apoteka u Domu zdravlja potpuno prazna. Koliko sam čuo, najgore je pacijentima koji su oboleli od kardiovaskularnih bolesti, psihoze i psihosomatskih oboljenja, dijabetičarima i maloj deci. Nema sredstava za inhalacije, lekova za astmatičare. Takvi bolesnici sada su i životno ugroženi. Preti im smrt, ako ne uzimaju terapiju.

2024 © - Vesti online