Četvrtak 07.03.2013.
00:12
Danas

“Tačijev Srbin“: Očekujem dogovor u Briselu

Slobodan Petrović: Najbolji način da izmenite svoju budućnost je da na nju utičete
 

Kako objašnjava Petrović, u fokusu ove runde dijaloga su teme koje su do sada politički i bezbednosno najosetljivije.

- Činjenica je da konkretnog i usaglašenog rešenja još uvek nema. S druge strane, važno je da se argumenti i predlozi razmenjuju i da se od dijaloga ne odustaje. U tom smislu sam optimista da će se naći najbolja, realna i održiva rešenja. Neke od tema su već prilično usaglašene, oko nekih se i dalje vode razgovori - navodi Petrović.


Prvi ste kosovski Srbin u političkom dijalogu, i to u timu Prištine. Kako se u toj ulozi osećate?

- Mi smo pre sedam godina osnovali SLS polazeći od uverenja da mi, kosovski Srbi, moramo aktivno učestvovati u procesima koji se tiču naših života. Učešće u političkom dijalogu Prištine i Beograda je najpre velika odgovornost, ali i potvrda ispravnosti naše političke vizije i privrženosti dijalogu, zbog čega smo bili najstrašnije napadani. Mi svojim iskustvom u radu kosovskih institucija, formiranjem i razvijanjem opština sa srpskom većinom, smirivanjem tenzija i činjenicom da svakodnevno rešavamo mnoge nagomilane probleme, posebno Srba južno od Ibra, koji su i najugroženiji i koji su na poslednjim izborima dali najubedljiviju podršku SLS, možemo samo pomoći ovom procesu. Ovaj politički dijalog bio bi hendikepiran kada se u njega ne bi uključili Srbi iz kosovskih institucija, bez obzira na našu ograničenu zastupljenost u beogradskim medijima.

Zajednica opština

Postoje li šanse da Priština pristane na “zajednicu srpskih opština“, što traži Beograd?

- Zajednica srpskih opština nije nova ideja za organizovanje Srba na Kosovu. Ona je kao rešenje proistekla iz Ahtisarijevog plana. Na pregovaračima je da njenu formu, način organizovanja i funkcionisanje definišu u skladu sa svim specifičnostima koje postoje. U dosadašnjem toku dijaloga njeno postojanje nije dovedeno u pitanja, a ostaje da se iznađu dublja rešenja za njeno funkcionisanje.

Koji je vaš odgovor na prozivke da ste vi i SLS ovim “dokazali da ste Tačijevi Srbi“?

- Kao i uvek do sada - rezultatima. Svako od Srba na Kosovu vidi rezultate naše politike. Zato smo i najveća politička snaga kosovskih Srba. Naša pozicija da se sami, hrabro i javno borimo za interese svoje zajednice nikada nije napadana argumentima već, kao i ovom slučaju, zlonamernim kvalifikacijama. Ja ne vidim kako je to bolje da skrštenih ruku čekamo da nas neko obavesti šta je to dogovoreno o našim životima? Najbolji način da izmenite svoju budućnost je da na nju utičete. Učešćem u dijalogu mi činimo da se naš glas čuje na mestima na kojima se donose najvažnije odluke od interesa za nas same.


Da li ćete i dalje biti prisutni u dijalogu? Kakav konkretan rezultat očekujete, i kada?

- Mi smo se za dijalog uvek zalagali, snažno smo ga podržavali i onda kada nismo bili neposredni deo tog procesa. Svi naši resursi su na raspolaganju pregovorima, od čijeg uspeha zavisi kvalitet života Srba na Kosovu, a naša očekivanja su da se rešavajući problem po problem stvaraju i uslovi za naš razvoj. Ne treba dodatno stvarati pritisak na pregovarače davanjem bilo kakvih rokova, pa zato ne bih licitirao datumima. Važniji je kvalitet postignutih rešenja.

2024 © - Vesti online