Sreda 06.03.2013.
20:55
Beta

Optužnice zbog zločina nad srpskim civilima

Foto: Ilustracija

Oni su osumnjičeni da su za vreme rata u Bosni Hercegovini, kao pripadnici Armije BiH, postupili suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba. U optužnici se navodi da su Brkan i Macić 13. juna 1992. godine sa drugim pripadnicima Armije BiH, došli u selo Blace u opštini Konjic, koje je bilo nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti.

U jednoj kući su zatekli četiri starice, od kojih je najmlađa imala 78 godina, a najstarija 84. Optuženi su iz puške pucali u žene, a njihova tela još nisu pronađena. Maciću se u osam tačaka optužnice stavlja na teret da je u periodu od maja do oktobra 1993. godine, u prostorijama Osnovne škole "Musala" u Konjicu, u kojoj su bili zatvorenici srpske i hrvatske nacionalnosti, učestvovao u nečovečnom postupanju i namernom nanošenju velikih patnji i duševnog bola na naročito okrutan i ponižavajući način.

Optuženi se terete da su počinili krivično delo ratni zločin protiv civila, a optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

2024 © - Vesti online