Sreda 06.03.2013.
19:25
Smedia

Svako treće mleko po standardima EU

Mleko iz Srbije testirano je u Holandiji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede primilo je izveštaj iz laboratorije RIKILT Wageningen (Holandija) o prisustvu aflatoksina M1 u 48 uzoraka mleka koje je po nalogu inspekcije povučeno sa rafova prodavnica u Srbiji 19. februara 2013. godine.

"Jedina referentna laboratorija EU u svom izveštaju navodi da 31,25% uzoraka tog mleka (15 od 48) ne sadrži aflatoskin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u EU, a da nijedan uzorak mleka ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji", navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Iz ove institucije, pak, nisu naveli nazive mleka koja su poslata na super-analizu, tako da su građani i danas ostali uskraćeni za informaciju da li su do pre tri sedmice kupovali mleko u kome ima više od 0,05 mikrograma aflatoksina.

Da podsetimo, posle otkrivanja "afere mleko", Vlada Srbije odlučila je da dozvoljeni nivo aflatoksina podigne sa 0,05 mikrograma (koliko važi u zemljama EU) na 0,5 mikrograma po litru (koliko je dozvoljeno u Kini, Indiji i Rusiji).

"Proizvodne serije mleka za koje je ovom analizom utvrđeno da odgovaraju standardima EU biće vraćene u prodaju dok će ostale biti uništene u skladu sa zakonom", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

2024 © - Vesti online