Četvrtak 07.03.2013.
08:00
Smedia

Šta na licu smete da dirate, a šta ne

Foto: Ilustracija
 

Pre svega, prvo pravilo je: čiste ruke i lice pre, ali i posle "tretmana"! Drugo pravilo: ako bubuljica ne izlazi, pustite ga na miru i probajte ponovno sutra!

Bela bubuljica

Za kožu bez ispucalih kapilara, ožiljaka i dodatnih bubuljica, koristite čiste i dezinfikovanim instrumentima, nikako noktima i prstima. U ovom slučaju poslužite se iglom, koja mora da bude čista i dezinfikovana. Lagano probušite rupicu sa strane. Zatim uklonite nakupljenu tečnost pamučnim štapićem tako što ćeš lagano pritisnuti bubuljicu s leva na desno i od gore prema dole. Budite sigurni da su nečistoće i sva tečnost izašle.

Mitiseri

Važno je zapamtiti da je za uklanjanje mitisera ključan jednoličan pritisak sa svih strana. Nemojte pritiskati samo s jedne strane i poslužite se s pamučnim štapićima, a ne noktima.

Bubuljice koje NE smete nikako sami istiskati su:

Upaljene crvene bubuljice (ciste) koje su ispod površinskog sloja kože. Za ublažavanje tih bubuljica pomažu tople obloge i lagana masaža, koji će pomoći u razgrađivanju nakupina.

Sitne bele bubuljice, tvrde na dodir (milia), koji se mogu naći oko očiju i na obrazima. Ako sami ne prođu, najbolje je da se obratite dermatologu.

2024 © - Vesti online