Sreda 06.03.2013.
13:53
Jutarnji

Zarobljeni Sovjetski vojnik pronađen u Avganistanu posle 33 godine


SOtišao u Avganistan kao Bahredin hakimov (sličica u desnom donjem uglu), a sada je Šeik Abdulah
 

Predsednik odbora veterana koji traga za preživelima, Ruslan Aušev, kaže da je Abdulah ranjen 1980. godine, samo nekoliko meseci posle početka sovjetske intervencije u Avganistanu. Lokalno stanovništvo ga je tada prihvatilo i izlečilo od ranjavanja.

Šeik Abdulah bio je oženjen pre zarobljeništva. Supruga mu je umrla, a dece nije imao. Potpredsednik odbora Aleksandar Lavrentjev kaže da Abdulah još nosi ožiljke rata na ruci i ramenu i da ima tikove. Slabo govori ruski. Uspeo je da nabroji neke od svojih rođaka iz Samarkanda, po čemu su ga i prepoznali kao bivšeg sovjetskog vojnika.

15.000 sovjetskih vojnika ostavilo kosti po avganistanskim pustinjama i vrletima
 

Najmanje 15.000 sovjetskih vojnika i više od milion Avganistanaca poginulo je tokom deset godina duge intervencije sovjetske vojske (1979-1989) koja je pomagala vladu u Kabulu protiv grupa mudžahedina, tada zaštićenih i podržavanih od strne SAD, Pakistana i Saudijske Arabije.

Veteranski odbor kaže da se još 264 sovjetska vojnika vode kao nestali u Avganistanu, od kojih su polovina Rusi po nacionalnosti. U prvoj deceniji posel sovjetskog povlačenja 1989. odbor je pronašao 29 vojnika od kojih su 22 odlučila da se vrate kućama, a sedmorica su ostala u Avganistanu.

2024 © - Vesti online