Sreda 06.03.2013.
07:51
Beta

Gotov rat? Britanci povlače vojnike iz Nemačke

Vreme je za povratak kući: Svečani defile britanskih vojnika
 

Kako se navodi na sajtu britanske vlade, oko 70 odsto britanskog vojnog personala vratiće se u domovinu do kraja 2015. godine, a preostalih 4.300 vojnika ostaće u Nemačkoj do kraja 2019. godine.


Na taj način, kako procenjuje Dauning strit, uštedelo bi se 240 miliona funti godišnje, a kako je saopštio ministar odbrane Filip Hemond, britanska ekonomija bi dobila 1,8 milijardu funti.


Britanska vojska je raspoređena u 11 nemačkih gradova. Povučeni vojnici bili bi raspoređeni u novim bazama u Britaniji, sa najvećom koncentracijom oko Selizberi Plejna, Endinburga i Lokarsa u Škotskoj, oko Katerika u Severnom Jorkširu, kod Olderšota, Kolčestera i u Ist Midlendsu.


Plan o raspoređivanju regularne vojske, koji predviđa nove baze, "iskoristiće na najbolji način vojno zemljište i omogućiti bolji smeštaj i funkcionisanje naših trupa i njihovih porodica", saopštila je britanska vlada.


Vlada planira da investira 1,8 milijardi funti u novi plan, a od toga će jedna milijarda biti utrošena na izgradnju novih smeštajnih kapaciteta - oko 1.900 novih kuća za porodice vojnika i više od 7.800 soba za vojnike koji su samci. Više od 800 postojećih soba i više od 450 kuća biće nadograđeno, dodaje se u saopštenju.


Preostalih 800 miliona funti otići će na tehničku infrastrukturu.


Novim planom razmeštaje trupa "obezbediće se investiranje širom zemlje, otvaranje novih radnih mesta u lokalnim ekonomijama i najbolji mogući smeštaj za naše vojnike i njihove porodice", saopštio je ministar Hemond.

2024 © - Vesti online