Utorak 05.03.2013.
22:44
Beta

Ovako DS vidi put izlaska iz krize

Demokratska stranka se sprema za nove izbore
 

Koordinator Centra resornih odbora DS Božidar Đelić rekao je na konferenciji za novinare da DS očekuje izbore ove godine i da se za njih sprema jer, kako je naveo, aktuelna vlada nema kapacitet da reši probleme sa kojima se suočava.

Đelić: Podržavamo dijalog Beograda i Prištine

Govoreći o spoljnoj politici, Đelić je rekao da DS podržava dijalog Srbije i Kosova u Briselu, kao i da smatra da je članstvo u Evropskoj uniji prioritet, ali da na njega gleda kao na sredstvo, a ne krajnji cilj.

"Evidentna je apatija, sve veći broj građana ne vidi izlaz. Cene rastu, a plate i penzije stagniraju. Ugrožena je i bezbednost hrane", rekao je Đelić i ukazao da nema priliva ni stranih investicija za koje je kazao da će ove godine biti "na rekordno niskom nivou".

Predstavljajući plan DS-ove "vlade u senci" za izlazak iz krize, Đelić je rekao da su ulaganje u obrazovanje i izgradnja infrastrukture preduslovi za razvoj privrede, a kao ključne oblasti naveo poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku i informacione tehnologije.

"Pozivamo građane da pogledaju plan (na sajtu DS) i pošalju svoje mišljenje. Neka kritikuju, ali neka i predlažu", rekao je Đelić na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i predsednik stranke Dragan Đilas i predsednici resornih odbora za izradu programa izlaska zemlje iz krize, među kojima su Milica Delević i Miodrag Stojković.

Đelić je rekao da se DS zalaža da, posle temeljnih priprema, u Srbiju bude uveden fiksni kurs dinara jer će zemlja kada bude ušla u EU u jednom momentu morati da prihvati evro kao svoju valutu.

Među merama za izlazak Srbije iz krize, koje će 17. marta razmatrati i radna skupština Demokratske stranke, navedena je i podrška od po 50 miliona evra vodećim gradovima u Srbiji kako bi se razvili u regionalne ekonomske centre.

Predlaže se i smanjenje opterećenja na lične dohotke na 50 odsto neto plate i povećanje oporezivanja bogatih, kao i obezbeđenje posla kroz javne radove i investicije za jednu osobu u porodicama u kojima niko ne radi. Sadašnje opterećenje na lične dohotke je oko 60 odsto.

2024 © - Vesti online