Utorak 05.03.2013.
17:45
Beta

"Ne želimo Republiku Srpsku na Kosovu"

SAD ne prihvataju predlog Srbije o Zajednici srpskih opština na severu Kosova: Majkl Kirbi, ambasador SAD u Beogradu
 

Kirbi je novinarima u Novom Pazaru kazao da SAD sa interesovanjem razmatraju predlog Beograda o zajednici srpskih opština na Kosovu. Međutim, on je kazao da Sjedinjene Države još ne znaju šta takav predlog (zajednica srpskih opština) zapravo znači.

"Želimo da u pregovorima (Beograda i Prištine) dođe do rešenja za razlike koje postoje", rekao je američki ambasador. Kirbi je dodao da se traga za dugotrajnim i prihvatljivim rešenjem i da obe strane moraju da pokažu hrabrost.

"Nije tajna da SAD ne žele Republiku Srpsku na Kosovu, jer to nije dobro ispalo ni u Bosni i Hercegovini", dodao je on. Ambasador je izrazio nadu u uspeh pregovora Beograda i Prištine, "ne samo zbog pridruženja Uniji, već i zbog toga što problem koji dugo traje treba da se reši".

"Vidimo određenu dozu ozbiljnosti kojom Vlada Srbije želi i pokušava da reši probleme... Mi ćemo uraditi sve što možemo da ohrabrimo obe strane da nastave dijalog i dođu do prihvatljivog sporazuma za obe strane", rekao je Kirbi.

Ambasador je podsetio na tešku istoriju bivše SFRJ u poslednjih 20 godina i potrebu da se Srbija sada bavi zapošljavanjem i ekonomskim razvojem.

Beogradski dnevnik Blic objavio je danas da se jedino SAD, od pet uticajnih zapadnih država, protive izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština koju predlaze Beograd. Priština odbija da prihvati takva ovlašćenja za zajednicu, a srpski premijer Ivica Dačić je kazao da Srbija od toga ne može da odustane.

2024 © - Vesti online