Utorak 05.03.2013.
15:55
Beta

Majke Srebrenice traže ostavku Merona zbog Perišića

Članice udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa traže ostavku Teodora Merona nakon oslobađajuće presude bivšem načelniku Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću
 

Kako je agenciji Beta rekla članica srebreničkog udruženja Zumra Šehomerović, otvoreno pismo Meronu je upućeno jer su nezadovoljne tom presudom kojom je Perišić oslobođen krivice za zločine srpskih snaga u BiH i Hrvatskoj, 1993-95.

Šehomerović je dodala da su majke Srebrenice tražile sastanak s Meronom pre izricanja presude Perišiću "kako bi mu prenele saznanja iz međunarodnih krugova da će Perišić biti oslobođen, odnosno da će na taj način biti izvršena 'trampa' za ranije oslobađanje hrvatskog generala Ante Gotovine". Međutim, Meron je rekao da s njima o tome ne može da razgovara.

"Mi smo Meronu verovale i otvarale smo mu naša srca jer je i on bio žrtva u Drugom

Momčilo Perišić (Foto: AP)

svetskom ratu. Međutim, nakon presude Perišiću, možemo zaključiti da se on poneo kukavički, a žrtve su potcenjene", rekla je Šehomerovićeva i ocenila da je presuda Perišiću izraz političke nagodbe zbog čega majke Srebrenice veruju da je sud u Hagu izgubio kredibilitet.

Majke Srebrenice u pismu podsećaju da je Teodor Meron predsedavao Žalbenim većem koje je prošle nedelje ukinulo prvostepenu presudu Perišiću od 27 godina zatvora i oslobodilo ga.

"Ubicama smo bili samo broj u realizaciji genocida, a šta smo vama?", upitale su majke Srebrenice predsednika Haškog tribunala, sugerišući mu da se samoinicijativno isključi od daljih odlučivanja u žalbenim postupcima i da zatraži da ga na čelu Haškog suda zameni osoba koja će dostojno predstavljatu funkciju
predsednika.

2024 © - Vesti online