Utorak 05.03.2013.
15:40
Beta

Ovo su rezultati analize mleka iz Nemačke

U svim uzorcima vrednosti aflatoksina prelaze dozvoljeni maksimum od 0,05 mikrograma/kg; u četiri uzorka sadrže i više od 0,5 mikrograma/kg
 

Resorni sekretarijat je naložio 20. februara 2013. godine uzorkovanje mleka koje se nalazi u maloprodajnim objektima na teritoriji Vojvodine i potom ih poslao u dve referentne laboratorije u Nemačkoj. Nakon što su stigli rezultati analize mleka rađeni po Elisa metodi, danas je objavljen i rezultat analize HPLC metodom koje je izvršila akreditovana laboratorija "MUVA Kempten" iz Minhena.

Analiza je pokazala da u svim uzorcima vrednosti aflatoksina prelaze dozvoljeni EU maksimum od 0,05 mikrograma po kilogramu, dok četiri uzorka sadrže koncentracuju aflatoksina koja prelazi i sadašnju, desetostruko višu, propisanu granicu u Srbiji od 0,5 mikrograma po kilogramu.

Vlada Vojvodine ukupno je poslala 19 uzoraka mleka na analizu u nemačku laboratoriju. Najveću koncentraciju aflatoksina imaju proizvodi mlekare "Tomić" iz Šašinaca. Pasterizovano mleko sa 1,0 odsto mlečne masti tog proizvođača ima 1,2 mikrograma po kilogramu, dok pasterizovano mleko sa 2,8 procenata mlečne masti ima koncentraciju aflatoksina od 0,87 mikrograma po kilogramu.

Pasterizovano homogenizovano mleko sa 3,2 odsto mlečne masti mlekare "Sirela"

Ješić: Novi rezultati analize mleka su užasavajući!

iz Maglića ima 0,58 mikrograma po kilogramu, dok pasterizovano neobrano mleko mlekare "Gulmlek" iz Stapara ima koncentraciju aflatoksina od 0,53 mikrograma po kilogramu.

Preostali uzorci mleka uzeti su od skoro svih većih mlekara u Srbiji i nijedan od njih nema manju koncentraciju aflatoksina od 0,2 mikrograma po kilogramu, što je višestruko veća vrednost od one koju je dozvoljavao pravilnik koji je tada bio na snazi.

U vreme uzorkovanja granica dozvoljenih aflatoksina M1 u mleku u Srbiji iznosila je 0,05 mikrograma po kilogramu. 

Knežević: Sutra rezultati analiza mleka iz Holandije

z Holandije će sutra stići rezultati superanalize uzoraka mleka, najavio je ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević i dodao da će, ako se pokaže da je u nekim uzorcima koncentracija aflatoksina veća od 0,05 mikrograma po kilogramu, to mleko biti uništeno.

"Na superanalize je poslato 48 uzoraka mleka koji su bili povučeni iz prodaje u Srbiji", rekao je Knežević novinaram posle sastanka sa regionalnim ministrima poljoprivrede. On je naglasio da su zatražene dodatne analize tih uzoraka jer su analize u akreditovanim laboratorijama u Srbiji pokzale da je nivo aflatoksina bio na granici dozvoljenog od 0,05 mikrograma po kilogramu.

2024 © - Vesti online