Utorak 05.03.2013.
15:12
Beta

Nemačka: Kukuruz s aflatoksinom jeste iz Srbije; Knežević demantuje

"Imamo dokument koji potvrđuje da je Srbija zemlja porekla", rekla je portparolka Ministarstva poljoprivrede nemačke pokrajine Donja Saksonija Nataša Manski
 

Nemački list Špigel objavio je da je najmanje 3.500 farmi u Donjoj Saksoniji nabavilo stočnu hranu napravljenu od kukuruza iz Srbije, koji je zaražen veoma kancerogenim gljivičnim otrovom aflatoksin B1.

Kukuruz je, kako navodi DW, stigao u Brake i Bremen, luke u Donjoj Saksoniji, nakon čega su ga nemačke firme preradile u stočnu hranu i prosledile farmama. Najmanje 10.000 tona neispravne hrane već je dato živini, svinjama i govedima. Još 35.000 tona zaustavljeno je na vreme.

U firmi Tepfer Internešnal iz Hamburga, koja je uvezla spornu isporuku kukuruza iz Srbije, nisu želeli zvanično da govore o ovoj temi, ali su naveli da je pošiljka kukuruza stigla 28. novembra 2012., navodi Dojče vele i ističe da se time direktno demantuju tvrdnje srpskih zvaničnika da Srbija nije u 2012. i 2013. izvozila kukuruz u Nemačku.

Knežević: Od 2012. nije bilo izvoza kukuruza u Nemačku

"Nijedan kilogram merkantilnog kukuruza nije izvezen u Nemačku od 1. januara 2012. do 1. marta 2013. godine", tvrdi ministar poljoprivrede Goran Knežević povodom pisanja Dojče vele-a.

Nataša Manski iz Ministarstva poljoprivrede Donje Saksonije nije želela da komentariše navode srpskih zvaničnika.

"Kao što sam rekla, dokumenta pokazuju da je Srbija zemlja porekla, i mi se u skladu sa tim odnosimo prema ovom pitanju", ponovila je i dodala da su "zakazale interne industrijske kontrole u firmama koje prerađuju kukuruz".

Manski takođe nije želela da procenjuje kako će se ovo odraziti na dalji uvoz proizvoda iz Srbije.

2024 © - Vesti online