Utorak 05.03.2013.
08:21
Beta

Savet bezbednosti UN 22. marta o Kosovu

Savet bezbednosti UN

Ban Ki Mun je u izveštaju naveo da je "ukupna bezbednosna situacija na Kosovu mirna, s izuzecima na severu Kosova, posebno u severnoj Mitrovici gde su zabeleženi ozbiljni incidenti".


On je ocenio i da je napravljen ključan korak u dijalogu Beograda i Prištine, ali da je taj napredak praćen incidentima, posebno na severu Kosova.


Ban Ki Mun je pozdravio lidere dve strane što su se upustili u "ovaj izazovan, ali važan politički proces" s ciljem da se reše najteži problemi koji otežavaju međusobne odnose.


"Napredak u dijalogu na visokom nivou je praćen brojnim incidentima i tenzijama na terenu", ukazao je Ban, dodavši da je to povezano s blokadama puteva koje su kosovski Srbi sprovodili u znak protesta zbog sporazuma o prelazima, izgradnje kuća za Albance povratnike u Kosovskoj Mitrovici i problemima pri dolasku srpskih zvaničnika na Kosovo.


U Kosovskoj Mitrovici, ocenjuje Ban Ki Mun, potrebni su "koordinisano delovanje i pažnja da se teška pitanja rešavaju dobronamerno, da bi se izbegle dalje tenzije".


"Zajedno s političkim procesom na visokom nivou, pođednako su značajni postojani i utemljeni napori da se pomoviše pomirenje i poveća poverenje među zajednicama na Kosovu", piše u izveštaju i ističe da su, pored međunarodnog prisustva, potrebni posvećnost i iskreni napori političkih lidera na svim nivoima, nevladinih organizacija i civilnog društva.

2024 © - Vesti online