Sreda 06.03.2013.
08:00
zena.blic.rs

Kako stari vagina?

Sve što u starosti muči bilo koji mišić na telu, muči i vaginu
 

Na osnovu informacija prikupljenih od vodećih ginekologa, dr. Oz otkriva šta treba da znate o vagini i njenim promenama posle 40. godine života.


Stanjivanje - U 20. i 30. godinama vaginalni pregibi "kupaju se" u hormonima što ih čini jakim i čvrstima. Međutim, ulaskom u 40. godine, nivo hormona estrogena postupno se smanjuje. Ta pojava uzrokuje da pregibi, koji su od sluznice, postaju manje elastični i osetljivi. Zbog toga će češće i doći do upala ili povreda ako tokom seksa osetite bol.

Stanjivanje vagine lako možete proveriti pred ogledalom. Ružičasta boja ukazuje na zdravo vaginalno tkivo, a bleda ili jako svetla boja upućuje na krhku sluznicu vagine. Ako smatrate da imate problem, svakako se obratite ginekologu.

Vaginalna atrofija - Smanjen nivo estrogena može da uzrokuje skupljanje vaginalne sluznice što rezultira sužavanjem vaginalnog otvora. U ovom slučaju, bol se može pojaviti tokom početne penetracije, ali često nestane posle potpunog ulaska penisa, a oko 90 odsto boli se javlja u tom delu vagine.

Vaginalna atrofija može biti tretirana vaginalnim dilatatorom, koji je dostupan u različitim veličinama i širinama. Lečenje se odnosi na pet minuta svakodnevne upotrebe dilatatora zajedno s lubrikatom. Redovan seks pomaže u održavanju vagine u dobroj formi, a pomažu i Kegelove vežbe.


Bore:  I vagina s godinama dobija bore - Usmine mogu da splasnu i postanu manje izbočene kako nivo estrogena opada. Masni jastučići u usminama s godinama se smanjuju, a manjak kolagena može uzrokovati opuštanje. Koža vagine može da potamni ili posvetli, a klitoris se smanjuje, kaže doktor Rankin napominjući da te promene ne utiču na užitak tokom seksa.

Tokom godina smanjuje se zadebljana koža na stidnoj kosti, a i unutrašnje usmine s godinama gube "nabreknutost". I dlake se prorede, a mogu se pojaviti i sede.

2024 © - Vesti online