Ponedeljak 04.03.2013.
19:10
Vestionline

H&M od stare odeće pravi novu

Stara odeća ide na reciklažu, a koja može da se nosi ponovo se prodaje
 

Svake godine tone tekstila se baca u smeće i završava na deponijama. Međutim, i do 95 odsto ovih odevnih predmeta može ponovo da se nosi ili da se reciklira, kažu u H&M.

"Mi našim kupcima želimo da ponudimo jednostavan način da se otarase svoje stare odeće. Dugoročno, imamo viziju da od starog ponovo napravimo novo", rekla je portparolka H&M.

Ona objašnjava da će prikupljena odeća prvo biti skladištena po filijalama, a da će je potom partnerske firme prikupljati i odvoziti na sortiranje, prema različitim kriterijumima. Odeća koja je još za nošenje, prodavaće se kao polovna roba. Tekstil, koji više nije za nošenje, biće pretvoren u krpe za ribanje ili će se koristiti za proizvodnju izolacionih materijala.

Prihodi bi se akumulirali za socijalne projekte i istraživanja recikliranja. "Dugoročno, cilj nam je da se postigne zatvoreni krug, od proizvodnje do reciklaže", kažu u H&M.

Kritičari ukazuju da akcija nije nastala samo iz brige za životnu sredinu. Jer kupci će ovim biti podstaknuti da dođu u filijalu i da za nagradni popust od 15 odsto kupe nešto novo: popust se dobija za svaku kesu sa starom odećom. Donacije odeće u saradnji sa firmama su kontroverzne, jer mnoge od reciklaže prave posao.

"Po toni stare odeće može da se zaradi oko 250 evra. Zbog toga, pored firmi, u tom poslu je i sve veći broj opština", objašnjava Diter Šic iz nemačkog Crvenog krsta.

Samo u Nemačkoj godišnje se sakupi oko milion tona stare odeće. To znači da po kontejnirma leži 250 miliona evra! Ali, ova akcija H&M je tek počela i za sada su kupci neobavešteni.

2024 © - Vesti online