Ponedeljak 04.03.2013.
15:17
Lj. Ivanović - Vesti

Od pregovarača samo foto-robot

Iako je datum "na dohvat ruke", Srbija još nema glavnog pregovarača sa EU
 

- Ja sam dva meseca već u Rimu i ovde ostajem još dugo. Niko me nije kontaktirao u vezi sa tim poslom. Radi se o odgovornom zadatku koji neće biti lak ko god da ga se prihvati - kaže za "Vesti" Miščevićeva.

Stolica sa četiri noge

Glavni pegovarač Hrvatske Vladimir Drobnjak tvrdi da su pregovori zemlje s EU "čvrsta simbioza politike, prava, tehnike i logistike".
- Ako maknute jednu od četiri noge, stolica pada, kaže Drobnjak.

Za Suzanu Grubješić, potpredsednicu Vlade Srbije zaduženu za evropske integracije, "još je rano govoriti o konkretnim imenima za pregovarača sa EU". Ona je, međutim, "sigurna da u Srbiji postoji mnogo kvalitetnih ljudi koji mogu da obavljaju taj posao".


- Otprilike foto-robot imamo, ko i kakav treba da bude glavni pregovarač, rekla je Grubješićeva.


Međutim, nije reč samo o jednom pregovaraču, šefu tima, već o čitavom kolegijumu, radnim grupama za svako od 35 poglavlja Osnovnih prava EU o kojima će se pregovarati. U ovom trenutku Vlada nije ni blizu ideje ko će tim voditi, a kamoli ko će, recimo, pregovarati o porezima, ekologiji, carinskoj uniji ili o pravosuđu.

Crnogorci rade punom parom

Vlada Crne Gore je 29. decembra 2011. imenovala Aleksandra Andriju Pejovića za glavnog pregovarača. Našu pregovaračku strukturu čini šest tela: Kolegijum za pregovore, Državna delegacija, Pregovaračka grupa, radne grupe za 35 poglavlja, Kancelarija glavnog pregovarača i Sekretarijat pregovaračke grupe. Dosad smo formirali 22 radne grupe, imenovali 8 pregovarača, završili kompletan skrining za 17 poglavlja, navodi se u odgovoru "Vestima" crnogorsko Ministarstvo za spoljne poslove i evropske inegracije.

- Moramo prvo da dobijemo datum, a i taj datum može biti godinu dana od danas. Mi imamo kvalitetne ljude i neće biti problem da formiramo pregovarački tim, ali idemo korak po korak - kaže za "Vesti" izvor iz Vlade Srbije. Kad bi to zaista bila prava procedura, Srbija bi bila prva u Evropi koja pregovore dobija bez da ima ijednog pregovarača. Crna Gora je, na primer, tim na čelu s Aleksandrom Pejovićem formirala u decembru 2011, a datum dobila u junu 2012. godine. Hrvatska je tim imala spremnim čitavih godinu dana ranije.


Glavni pregovarač države kandidata za prijem sa EU ima, osim pregovaračke, upravljačku i nadzornu ulogu. Na čelu je strukture koja uključuje zamenike, sekretare, ali i pregovarače za određene grupe poglavlja, a svaki od pregovarača ima svoj stručni tim. Kancelarija glavnog pregovarača mora postojati i u Beogradu i u Briselu.


U Kancelariji za pridruživanje EU u Beogradu "Vestima" kažu da Srbija ima pregovaračku strukturu koja je radila na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju od 2007.


- Taj tim čine premijer i 12 ministara, a po potrebi se uključuju državni sekretari ili stručnjaci za određenu oblast. To je struktura koju sada imamo i ona radi dok je ne zameni nova - kaže Ivana Đurić, pomoćnica direktora Kancelarije.

2024 © - Vesti online