Ponedeljak 04.03.2013.
13:38
Beta

Kosovski analitičari: Mali izgledi za dogovor

U Prištini skeptični povodom današnjeg sastanka Tačija i Dačića u Briselu
 

List ocenjuje da je ovo do sada najteža runda razgovora dvojice premijera. Glavno pitanje oko koga ima najviše problema jesu ovlašćenja koja treba da ima asocijacija, odnosno zajednica opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

Prema kosovskim zvaničnicima, ta asocijacija ne može dobiti nikakva ovlašćenja van onih koja su predviđena ustavom Kosova, zakonom o lokalnoj samoupravi i planom međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. Srbija sa svoje strane traži da zajednica opština, kako je naziva, ima i izvršna ovlašćenja.

Analitićari u Prištini ocenjuju da se zbog velikih suštinskih razlika koje postoje između dve strane teško može očekivati neki sporazum tokom današnjeg sastanka dvojice premijera.

Istovremeno, Priština zahteva rasformiranje paralalnih institucija i stvaranje asocijacije opština bez izvršnih ovlašćenja. Beograd na neki način prihvata rasformiranje tih struktura, ali zauzvrat traži izvršna ovlašćenja za zajednicu opština.

Premijer, ali i poslanici Skupštine Kosova, u petak su jasno kazali da neće prihvatiti nikakva rešenja koja nisu u skladu sa Ustavom i koja dovode u pitanje suverenitet Kosova.

2024 © - Vesti online