Ponedeljak 04.03.2013.
13:15
Srna

"Potvrđeno da VRS nije zločinačka"

Vojska Republike Srpske nije bila zločinačka: Branislav Tapušković, advokat
 

Tapušković, bivši "prijatelj suda" na suđenju Slobodanu Miloševiću, rekao je da je bitno i to što je Haški tribunal "decidno utvrdio da Vojska Jugoslavije, koja je nastala tek posle povlačenja Jugoslovenske narodne armije sa prostora bivše Jugoslavije, nije imala kontrolu nad VRS, pa ni nad vojskom Srba u Hrvatskoj".

"Dobro je što Perišić nije prihvatio pogodbu suda"

Tapušković ističe da je Perišić prihvatio neku kaznu od sedam do deset godina, koliko mu je nuđeno, i da je svedočio tako da je tvrdio da je imao direktne uticaje na vršenje zločina, to je moglo katastrofalno da se odrazi na mnogo toga drugog i nikada se ne bi došlo do tri principa koja su promovisana kroz presudu Perišiću.

"Da je Miloševiću suđenje završeno on bi sasvim sigurno davno bio proglašen krivim, što ne bi moglo da mu se dogodi da je sud imao ove principe od samoga početka, da pomoć u ratnim naporima ne može da bude dovoljna za krivičnu odgovornost", istakao je Tapušković.

Kao još jedan važan princip koji je potvrđen u presudi Perišiću, Tapušković je za RTS naveo da pomoć jedne armije drugoj armiji u njenim ratnim naporima ne može biti dovoljna za krivičnu odgovornost pojedinca ako on nije direktno učestvovao u nekim akcijama koje su u vezi sa ratnim zločinima.

Tapušković je istakao da se JNA definitivno povukla sa prostora bivše Jugoslavije 19. maja 1992. godine iz BiH. Pre toga su, kako kaže Tapušković, na tim prostorima iz JNA nastale vojske Slovenije, Hrvatske, kao i Srba u Hrvatskoj, te Armija BiH i Vojska Republike Srpske.

Na pitanje da prokomentariše da li je presuda Perišiću kompenzacija za presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Tapušković je rekao da su za njega mnogo važnija ova tri principa koja su došla do izražaja.

Prema njegovim riječima, Slobodan Milošević nijednog jedinog dana nije osporavao da je pružena pomoć Vojsci Republike Srpske u hrani i u oružju, kao što su i mnoge druge države pomagale Armiju BiH i Hrvate.

"U svemu tome najbitnije je da se na neki način legalizuju ratni napori. Prvi put je rečeno da je tu bio rat, ako nekog pomažeš u ratnim naporima u kojima se događaju ratni zločini, ti za to ne možeš da odgovaraš", dodao je Tapušković.

2024 © - Vesti online