Ponedeljak 04.03.2013.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A. Čukić, Vesti

Neka vas celog života sreća prati

Vratili se iz bolnice: Gordana Nedeljković sa dvomesečnim Radovanom
 

Tog dana nikog srećnijeg u Beogradu nije bilo od 22-godišnje Gordane, koja je srca zemljaka širom sveta osvojila još pre 10 godina. Bila je tada štićenica Doma za decu i omladinu oštećenog sluha, gde je prebačena iz Zvečanske. Apelom su traženi lekovi za njene obolele bubrege, a ona je, osim njih, dobijala poklone upakovane ljubavlju, njoj nikada dovoljne. I u srcu ove gluvoneme, tada samo devojčice, bilo je ljubavi za sve ljude koji joj pogled ili osmeh podare.


Jedino što u tom uzrastu nije mogla da shvati bilo je zašto je ostavljena posle rođenja i nimalo se nije radovala odlasku u porodicu koju je u međuvremenu majka zasnovala i željno je iščekivala.


Od tada pa do danas mnogo toga se promenilo. Goca i majka Vanja, koja je od ćerke samo 17 godina starija, postale su i najbolje drugarice, a u očuhu Radovanu pronašla je oca o kakvom je sanjala na domskom jastuku natopljenom suzama, o čemu svedoči njena odluka da sinu da ime tog najboljeg čoveka.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Kako sa Gordanom Nedeljković telefonom nije moguće razgovarati, jer ona čita sa usana, niti smo je mogli posetiti zbog virusnih infekcija koje od decembra obaraju u krevet i decu i odrasle, često gledamo njene slike i slušamo od Vanje Ristović da od Gordane nema bolje majke. Instinkti su joj toliko istančani da se na svaki njegov pokret u sekundi stvori kod njega, flašica sa mlekom u određeno vreme pripremljena čeka da on otvori svoja gladna usta. Ne dozvoljava da bude mokar. Zna Goca da su pelene skupe i da benkica i posteljine nema dovoljno, ali ona je spremna da na hlebu i vodi ceo život ostane da bi Radovanove potrebe bile zadovoljene.


Tu beskrajnu materinsku požrtvovanost prepoznali su lekari Instituta za majku i dete pa su Goci omogućili, iako je kategorisana kao lice sa posebnim potrebama, da bude u bolnici pored operisanog sina. Prepoznali su tu požrtvovanost i naši čitaoci iz Sidneja i odlučili da je nagrade. Ali, oni su prepoznali i potrebu nekada domskog deteta da više ljubav ne gomila u srcu nego je odmah daruje biću koje joj istom merom uzvraća, da pažnju i nežnost koja joj je od kolevke do puberteta nedostajala nadomesti darujući je svom čedu koga se, kao nekada i nje, otac pre rođenja odrekao.


Goca nimalo ne pati zbog toga jer oseća da svom sinu može biti i otac i majka, a ima i bezrezervnu podršku svoje majke i očuha.


Sada ima i čitalaca "Vesti" tako da njenoj sreći zaista nema kraja.
 

PONOSNA BAKA 

Preuzela donacije: Vanja Ristović

Donaciju humanista iz Australije, koji su Gordani i njenom sinčiću poželeli da ih sreća prati celog života, preuzela je u beogradskom Dopisništvu "Vesti" baka Vanja Ristović. Vraćala se sa Instituta za majku i dete. Mobilni telefon bio joj je pun slika unuka.


- Nisam znala da se unuče tako voli. Pravo s posla idem da ga vidim i, naravno, Goci pomognem. Hvala bogu, oboje su dobro. Njena bubrežna bolest miruje, a Radovan je kao anđeo. Nema reči kojima bih se zahvalila ovim dobrim ljudima na pomoći i objasnila koliko nam ona znači - pričala je ozarena Vanja Ristović, koja radi kao spremačica u Kliničkom centru Srbije.


DECI OD SRCA

A na dan izlaska sa Instituta malog Radovana i srećne majke Gordane, stiglo je i 3.000 dinara Dušanke Ašić iz Toronta. Istog dana novac je preuzela baka Vanja uverena da je Radovan dete sreće i da će ga umesto bolesti i neimeštine blagostanje pratiti.
Donaciju u istom iznosu poslala je Dušanka Ašić i Jeleni Pavlović iz Ostre kod Čačka i ona će joj naknadno biti uručena.

2024 © - Vesti online