Ponedeljak 04.03.2013.
08:00
Mondo

"Umreću gladna i debela"

Kad odluče da se bace na dijetu, žene često uopšte ne smanjuju količinu hrane koju pojedu u toku dana, samo se zbog toga više nerviraju nego obično. Naučnici sa Univerziteta u Utrehtu sproveli su eksperiment u kojem je učestvovalo 148 žena, kojima je rečeno da treba da testiraju novi ukus čipsa, čokoladnih kolačića, ali i sušenih jabuka i zdravih krekera. Kasnije su ispitanice popunjavale upitnik u vezi sa svojim navikama u ishrani i stavovima o hrani, emocijama koje kod njih izaziva hrana, a trebalo je da napišu i koliko često drže dijete i da li se pridržavaju svojih odluka na tu temu.

Analiza rezultata pokazala je da žene koje su večito na nekim dijetama najčešće uopšte ne smanjuju količinu hrane koju konzumiraju u toku dana, što je potvrdio i ovaj eksperiment, pošto su žene koje su popunjavajući upitnik napisale da su na dijeti pojele jednaku količinu hrane kao i one koje nisu na dijeti, prenosi "Dejli mejl".

Jedino što se promeni od "ponedeljka" zapravo je osećaj krivice nakon jela koji postaje mnogo snažniji. Ispostavilo se da većina žena dijetu "sprovodi" tako što sebi uvede određene restrikcije u ishrani, a onda ih se ne pridržava, pa ih zbog toga grize savest.

Time se zapravo lišavaju uživanja u hrani, što je uz osećaj krivice posle svakog zalogaja glavni razlog za krah planova o gubitku kilograma.

Da biste se rešili viška kilograma, potrebno je da promenite filozofiju ishrane i okrenete se zdravijem načinu života, a ne da sebi postavljate nemoguće ciljeve poručuju lekari.

2024 © - Vesti online