Ponedeljak 04.03.2013.
08:23
B. Grujić - Vesti

Kobasica od dva kilometra

Svetska rekorderka u Turiji
 


Crvena lepotica, kako je s poštovanjem u Turiji zovu, postala je najveća na svetu, budući da je prečnik spirale kobasice 3,97 metara, a prethodni Ginisov rekord do sada je držala kobasica savijena u spiralu koja je imala prečnik 3,11 metara. Zadovoljni Turijci samo su se šeretski smeškali, uz obrazloženje da je tajna u tome da tajne nema.


- U kobasici nema nikakvih dodataka osim soli, bibera, paprike i belog luka, a puni se u prirodna creva. Za ovogodišnju našu lepoticu, trofejnu kobasicu, utrošeno je 2.300 kilograma svinjetine, 2.050 metara creva i 100 kilograma začina - zadovoljno napominje sekretar udruženja kobasičara Miodrag Velicki, koga svi u Turiji znaju po nadimku Buraz.



NAJBRŽI ZALOGAJI
Kako je posebno istakao zvanični predstavnik Ginisa Pravin Patel, da bi kobasica bila proglašena za Ginisov rekord, važno je da bude napravljena bez prekida i da bude jednaka sa svih strana, a meri se i prečnik kruga. On je naglasio da je kobasica napravljena po striktnim pravilima Ginisovih rekorda, čime je, na oduševljenje svojih domaćina, ali i brojnih gostiju iz desetak evropskih zemalja i okolnih regiona, proglasio novu Ginisovu rekorderku, kobasicu iz Turije.


Cena upisa iznosila je 8.500 evra, što je proteklih godina bila prepreka za zvanični upis, ali ove godine su organizatori pronašli dovoljno sponzora da pokriju troškove. Predsednik udruženja proizvođača kobasice iz Turije Miroslav Medurić Čika je prezadovoljan što su svim kobasičarima sveta Turijci dali domaći zadatak.

Lovci i domaćini
Prva Kobasicijada u Turiji održana je 1985. godine, kao prijateljsko seosko takmičenje lovaca i domaćina tog kraja, a ove godine održava se već tradicionalno 28. put. Osim do sada najvećeg broja posetilaca i gostiju, ovogodišnja manifestacija imala je i humanitarni karakter, pa je tako uručena donacija Dečjem selu iz Sremske Kamenice.

 

Stradalo 35 krmača
Najveću kobasicu na svetu, tešku skoro dve i po tone, napravilo je za samo nekoliko dana 12 iskusnih majstora sa još toliko pomoćnika koje je predvodio Miroslav Medurić Čika.
- U ovoj našoj džinovskoj crvenoj lepotici našlo se samleveno meso od 35 tovljenika, uglavnom krmača koje su uzgajali ovdašnji stočari, kao i oko 300 kilograma belog i crnog luka, bibera, paprike, soli i raznih drugih začina koji su svaki na svoj način doprineli da kobasica osim što je najveća i najduža na svetu, bude i najukusnija - naglasio je Medurić.


Kapučino za divove
Dok se u Turiji klalo, mlelo i mesom punilo crevo za kobasice, u Riminiju je, u salonu Reks, gotovo istovremeno napravljen je najveći kapučino na svetu koji se zove davijano i ima 2.350 litara. Za njega je napravljena specijalna šolja koja je visoka 1,5 metara i široka 1,80 m. Kapučino je pet muškaraca spravljalo čitavih devet i po sati, prenela je italijanska agencija Ansa, a ova vest pročitana je i u Turiji, koja je slavila svoju kobasicu.


- Ugostili smo gospodina Patela, onako kako i dolikuje, domaćinski, široko kao što su Bačka, Banat i Srem. Nijednog trena, niko od nas koji smo sve ovo organizovali nije pokazao ni mrvicu nervoze niti bilo kakve posebne želje da po svaku cenu rekord mora biti oboren. Majstori, mesari, a bilo nas je ukupno dvanaest, kobasicu su pravili onako iz duše - rekao je Čika.


Brojni posetioci tradicionalne Kobasicijade, a bilo ih je oko 10.000, mogli su da vide i nadmetanje ko će najbrže pojesti tri vruće pečene kobasice, uz korišćenje samo jedne ruke, a pobedu je odneo Dušan Kulačin iz Šida kome su za to bila potrebna 2,5 minuta.

USTANAK U STOMAKU
-
Naš Dule je profesionalac, velemajstor i sigurno ćemo ga prijaviti za neko svetsko takmičenje narednih godina. S kojom je on lakoćom zgromio tri vruće i sočne kobasice, trebalo je samo videti i u tome uživati. A to možda samo naizgled deluje lako jer u stomaku nastaje prava revolucija - šalio se Mile iz Šida, koji je bio jedan od najvatrenijih navijača.


Istovremeno, takmičili su se i najbolji proizvođači mesa i rakije, a ustanovljeno je i da je Delos Santos Rodriges, posetilac Kobasicijade, rekorder po tome što je stigao iz najudaljenijeg mesta od Turije i to iz Dominikanske Republike. Čovek se oduševljeno samo smeškao, radoznalo probao brojne kobasice koje su mu ljubazni domaćini nudili, a na pitanje otkud on u srcu Bačke, kratko je odgovorio:


- Pa da uživam u kobasici i družim se sa ovim pitomim ljudima širokih duša!!!


Za najbolju kobasicu domaćeg proizvođača izabrana je kobasica Ranislava Stankova, a posetiocima u Turiji predstavilo se i više od 100 izlagača sa velikim izborom svežih i suvih mesnih prerađevina - kobasica, svinjske masti, čvaraka, sira, što su sve brojni gosti mogli potpuno besplatno i da probaju.


- Ja sam već četvrtu godinu uzastopno ovde u Turiji, stekao sam brojna poznanstva, ali i prijatelje. Inače sam iz Slavonije iz okoline Darde, nisam mesar ali obožavam sve ove suhomesnate đakonije i amaterski se bavim time - rekao je Vinko Slavonac, kako nam se predstavio, uz obećanje da će naredne zime u Turiju dovesti još trojicu svojih prijatelja.

2024 © - Vesti online