Nedelja 03.03.2013.
13:54
Beta

Grubješić: Datum nije pitanje života i smrti

"Dijalog sa Prištinom kao hod po žici"
 

"Ograničeno je vreme za postizanje dogovora, a kamoli za njihovo sprovođenje. Nailazi teži period, mada lakih perioda nije bilo u dijalogu, ni u tehničkom ni u političom. Očekujem da se uradi ono što je moguće - da se postigne neki kompromis, a kompromis je u politici uvek pobeda, a ne poraz", kazala je Suzana Grubješić.
 

Ona je kazala da će za Srbiju vreme do aprila kada se očekuje izveštaj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, biti "hod po žici".

"I sam dijalog vam je hod po žici, jer, s jedne strane, pokušavate da odbranite makar taj minimum nacionalnih i državnih interesa, a da, s druge, otvarate prostor za postizanje nekog trajnog i održivog rešenja, nekog trajnog dogovora sa kosovskim Albancima. Teško je balansirati, ali to je odgovoran posao i to je posao za odgovorne političare", navela je potpredsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, nedobijanje datuma za pregovore za pristupanje EU ugrozilo bi dinamiku dijaloga Begrada i Prištine i toga su svi svesni. Upitana da li bi izostanak datuma ugrozio i destabilizovao vladu, Grubješićeva je navela da ne očekuje ništa dramatično, jer sam datum nije pitanje života i smrti za Srbiju.

"Da li će biti razočaranih? Biće, ali političari nemaju prava da budu razočarani, treba da nastave da rade, da se bore za interese države, ali mislim da će doći do pada podrške građana (evropskin integracijama) koja već sada nije na zavidnom nivou", rekla je potpredsednica vlade.

"Ako se kojim slučajem desi da sada ne dobijemo datum ili da dobijemo neki uslovni datum, što je utešna nagrada, nema odustajanja", kazala je Suzana Grubješić.

Još nema dogovora o Kosmetu

 

Grubješićeva navodi da u dijalogu još ništa veliko nije dogovoreno uprkos tome što kosovski premijer Hašim Tači izlazi u javnost sa raznim detaljima dogovora. Prema njenim rečima, nepostojanje konkretnog dogovora je razlog što premijer Ivica Dačić ne ide u Skupštinu Srbije da objašnjava poslanicima ili Odboru za Kosovo i Metohiju šta je dogovoreno.

 

"Kad se postigne neki načelni dogovor, mislim da će biti mnogo lakše, i da se to i parafira i potpiše, i da se onda jedna po jedna stvar rešava, odnosno implementira", kazala je potpredsednica vlade.

 

Ona je navela da je sada problem u dijalogu to što nema dogovora o zajednici srpskih opština na Kosovu i njenim nadležnostima i navela da bi Albanci hteli da ta zajednica ostane "mrtvo slovo na papiru" i da nema nikave nadležnosti.

 

"Ne poštujući dogovor, Albanci traže da njihov oficir za vezu u Beogradu ima diplomatski status na šta mi ne možemo da pristanemo i na šta nismo pristali u Briselu", rekla je Suzana Grubješić.

2024 © - Vesti online